Weber, amendament pentru CEO: „Este o măsură obligatorie”

1346

Președintele PSD Gorj, Mihai Weber, vrea prelungirea termenului de rambursare a împrumutului obținut de Complexul Energetic Oltenia. „Termenul de șase luni ar fi imposibil de respectat chiar și în condiții normale”, spune deputatul de Gorj.

Deputatul de Gorj anunță că a depus un amendament la OUG nr. 12/2020, prin care compania energetică primea un ajutor pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Concret, amendamentul prevede modificarea termenului de rambursare a creditului, în sensul extinderii acestuia la doi ani, față de șase luni, așa cum prevede actuala reglementare. „Este o măsură obligatorie, pe care Guvernul ar fi trebuit să o fi adoptat încă de la începutul acestei crize, dacă dorea cu adevărat salvarea acestui obiectiv strategic, vital pentru securitatea energetică a României”, spune deputatul PSD Gorj.
Mai mult, Guvernul Orban a modificat memorandumul conceput de PSD pentru salvarea CE Oltenia, acuză Weber, „introducând un amendament care prevede ca ajutorul financiar, acordat pentru achiziționarea certificatelor de carbon, să fie rambursat în termen de șase luni, termen care ar fi imposibil de respectat chiar și în condiții normale”.
„În contextul epidemiei de COVID-19, pe fondul instituirii stării de urgență în România și având în vedere scăderea drastică a producției Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare angajator din România (13.000 de angajați, precum și peste 40.000 de familii care sunt dependente de activitatea acestui important obiectiv), una dintre cele mai importante unități din Sistemul Energetic Național riscă să intre în colaps”, a precizat parlamentarul de Gorj.

„Șase luni nu sunt suficiente”
Complexul Energetic Oltenia beneficiază de 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului 2019. În termen de șase luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia trebuie fie să ramburseze împrumutul acordat, fie să prezinte un program de restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri îl va notifica Comisiei Europene în vederea obţinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.
„Vorbim de un ajutor financiar de 250 de milioane de euro. Șase luni de zile nu sunt suficiente pentru ca ajutorul de salvare să fie returnat. Am propus ca termenul să fie modificat la 2 ani și să notificăm și Comisia Europeană. De asemenea, am cerut ca excedentul rezultat după achiziționarea pachetului de certificate CO2 să fie folosit în mai multe direcții. În contextul actual, prețul certificatului a scăzut de la 25-27 de euro, cât a fost acum câteva săptămâni, și a ajuns undeva la 16-17 euro. Practic, se va obține o economie. Acești bani ar putea fi dirijați către împrumutul făcut anul trecut tot pentru certificate, către retehnologizare, către a asigura măsurile impuse de conformare la cerințele de mediu, dar și în alte multe direcții. Cred că este foarte important ca banii respectivi să fie dirijați pentru a implementa planul de restructurare a capacităților de producție”, a conchis Weber.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here