Vulpile din județ, vaccinate antirabic cu peste 1.600 de momeli la vizuinăVulpile din județ, vaccinate antirabic cu peste 1.600 de momeli la vizuină

637

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a finalizat vaccinarea antirabică a vulpilor din județ.

Astfel, campania de vaccinare antirabică a vulpilor din toate cele 44 de fonduri de vânătoare din județ s-a încheiat cu succes. Potrivit lui Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj, au fost aplicate un număr de 1.650 de momeli la vizuină. Reprezentanţii fondurilor de vânătoare, împreună cu medicii veterinari zonali, au fost cei care s-au ocupat de distribuirea momelilor în vizuinile din jurul localităţilor, lacurilor, drumurilor publice şi în zonele greu accesibile unde nu s-a putut efectua distribuţia aeriană. ,,Paznicii fondurilor de vânătoare, împreună cu medicii veterinari din judeţ au plasat vaccinul oral la vizuinile aflate în cele 44 de fonduri de vânătoare din Gorj. Este de precizat faptul că gorjenii trebuie să ştie că timp de 15 zile de la punerea momelilor la vizuină este interzisă vânătoarea, iar după 45 de zile începe campania de vânătoare oficială. După terminarea plasării momelilor la vizuină, se va aştepta 45 de zile timp în care se instituie imunitatea vulpilor. Ulterior acestui termen se va trece la recoltarea probelor de către paznicii de vânătoare, care vor aduce probele la laboratorul nostru. Cele două tipuri de momeli, cea aplicată la vizuină şi cea făcută aerian, sunt eficiente 100%”, a declarat șeful DSVSA Gorj.
Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, Direcţia Sanitară Veterinară Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: să se efectueze vaccinarea împotriva rabiei la animalele de companie, să se evite contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, copiii să fie învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase. Totodată, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, trebuie să raporteze cazul autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care au fost muşcate, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar. Programul de vaccinare antirabică a vulpilor a fost demarat în anul 2012. Rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Când au apărut simptomele bolii, efectul este fatal. Se transmite la om prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat. Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice. Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animale sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here