Vulpile din Gorj, nevaccinate de veterinari

594

dsv facuta de mineLa nivelul ţării, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSV) a declanşat o campanie de vaccinare a vulpilor, care se va desfăşura pe cale aeriană, organizată fiind la nivelul fiecărui judeţ de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în colaborare cu Ocoalele Silvice şi asociaţiile de vânători şi pescari din judeţ.

 

Campania este una extrem de importantă în contextul în care România şi-a asumat ca în 10 ani să scape de rabie.

fox-coyotes-wild-anilmal-in-fieldÎn majoritatea cazurilor de turbare, principala sursă de infecţie este mediul silvic, chiar dacă apare la un animal domestic, apare tot ca urmare a muşcăturii, în special de la vulpe.

În cadrul acestei campanii, momelile vor fi împrăştiate din avion sau elicopter în jurul localităţilor, în jurul cursurilor de apă, acţiune în care se vor implica Ocoalele Silvice şi asociaţiile de vânători şi administraţiile locale, primării şi Instituţia Prefectului.

În ciuda faptului că problema este una la nivel naţional, această campanie nu se va desfăşura şi în judeţul nostru. Potrivit lui Mircea Moldoveanu, director adjunct al DSVSA Gorj, vaccinarea vulpilor se va face în 16 judeţe.

„Din informaţiile pe care le avem, cel puţin în acest an, vulpile din judeţul Gorj nu vor fi vaccinate deoarece autorităţile de la Bucureşti au considerat că judeţul nu prezintă un mare risc de rabie în rândul vulpilor”, a declarat Moldoveanu.

Acesta a precizat că de la începutul acestui an şi până în prezent, în judeţul nostru nu au fost identificate decât două focare de rabie la vulpe.

Campanie în rândul bovinelor

În această săptămână, totuşi, DSVSA va începe o campanie în judeţul Gorj care presupune recoltarea de probe de sânge de la bovine pentru supraveghere şi identificarea anumitor boli precum leucoza enzootică şi bruceloza.

„Această campanie o desfăşurăm anual, frecvenţa recoltărilor fiind cuprinsă între patru şi doisprezece luni. Recoltările de probe de sânge de la bovinele din judeţ vor fi făcute de medicii veterinari care acţionează pe fiecare zonă, iar în cazul depistării vreunei bovine bolnave se vor aplica măsurile specifice prin eliminarea în totalitate a animalelor respective prin abatorizare”, a mai spus directorul adjunct al DSVSA Gorj. Recoltarea de probe de sânge se va face de la bovinele din judeţul Gorj a căror vârstă este de peste 12 luni.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here