Vulpe, şef în Penitenciarul Târgu-Jiu

148

Ion Vulpe, condamnat în dosarul “strămutaţii de lux” la cinci ani de închisoare cu executare, se comportă ireproşabil după gratii. Fostul director din minerit a şi fost recompensat recent pentru asta, fiind întronat şef de cameră, el devenind liderul a aproximativ 20 de deţinuţi cu care îşi împarte spaţiul de dormit. Vulpe a fost pus în noua funcţie după ce fostul şef de cameră, Gheorghe Avram, condamnat vineri la două decenii şi jumătate pentru crimă, a fost transferat din unitatea de detenţie de la Târgu-Jiu la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. Spre deosebire de Vulpe, Ionel Manţog, coleg de suferinţă cu noul şef, este deocamdată doar executant în camera pe care o ocupă cu un etaj mai jos.

Încarceraţi în luna iulie a acestui an, în urma condamnării pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în dosarul “strămutaţii de lux”, Ion Vulpe şi Ionel Manţog, au petrecut 21 de zile după gratii, într-o aşa-zisă carantină, pentru a se obişnui cu Penitenciarul Târgu-Jiu.
După cele 21 de zile, cei doi au fost transferaţi pe camere, cei doi fiind separaţi unul de celălalt. Astfel, Ion Vulpe, a ajuns să ocupe o cameră la etajul unu a închisorii, într-o secţie separată, iar Ionel Manţog o altă cameră dar la parter, spun surse din unitatea de detenţie. Ion Vulpe s-a pliat mai bine pe regimul din penitenciar, chiar arătându-se dornic de a ieşi la muncă pentru a i se reduce pedeapsa, în timp ce Ionel Manţog a avut o atitudine complet diferită, chiar ostilă uneori, tratându-şi colegii de cameră cu un aer de superioritate. Faptul că a încercat să arunce vina pe reprezentanţii penitenciarului pentru episodul medical pentru care a ajuns să fie internat în Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean Gorj nu i-a îmbunătăţit condiţiile la bulău.

Avram i-a cedat locul lui Vulpe
Atitudinea camaraderească a lui Ion Vulpe i-a adus însă acestuia beneficii. Astfel, începând de la finalul săptămânii trecute, Vulpe a fost pus şef de cameră la Penitenciarul Târgu-Jiu, el devenind factor decident pentru colegii săi de celulă, vreo 20 la număr.
Vulpe, dacă este să ne luăm după regulile nescrise dar impuse de alţi şefi de cameră din penitenciare, are grijă ca în camera pe care o conduce să nu vină gardienii pentru vreun scandal, să nu se violeze, să nu se bată nimeni, să nu se bea şi să nu existe telefoane mobile. Şefii de cameră din Penitenciar sunt de altfel deţinuţi aleşi de şefii puşcăriei şi recunoscuţi de cei închişi drept lideri.
Pentru Vulpe, norocul şefiei sale din Penitenciar s-a datorat şi mutării lui Gheorghe Avram, criminalul de la Pojogeni, din unitatea de detenţie de la Târgu-Jiu la Craiova, în urma condamnări sale la 25 de ani pentru crima pentru care a stat după gratii Marcel Ţundrea. Avram a împărţit cu Vulpe celula sa până vineri.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here