Vulpe împuşcată la Căpreni, diagnosticată cu rabie

2020

O vulpe vânată zilele trecute pe fondul de vânătoare din satul Cornetu, comuna Căpreni, a fost diagnosticată ulterior, cu rabie de către inspectorii sanitar-veterinari gorjeni. Acesta a fost primul caz de rabie descoperit la nivelul judeţului Gorj, în anul 2015.

Cadavrul unei vulpi vânate în apropierea satului Cornetu, din comuna Căpreni, a ajuns în laboratorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Aceasta a fost împuşcată, în cursul săptămânii trecute, iar probe de sânge din cadavrul vulpii au fost trimise la Bucureşti la Institutul Naţional de Diagnostic. “Vulpea a fost incinerată, însă am trimis pentru confirmare probe la Bucureşti. Este primul caz de rabie pe anul curent care apare la o vulpe împuşcată în mediul silvatic. Deşi, încă nu ne-au venit rezultatele de la Bucureşti, cert este că vulpea suferea de rabie. Din fericire, vulpea nu a venit în contact cu animalele din împrejurimi, iar toţi câinii din zonă sunt vaccinaţi şi microcipaţi împotriva rabiei. Noi deja am finalizat ancheta la faţa locului, am atenţionat autorităţile locale din Căpreni să ne raporteze dacă ar mai exista vreo suspiciune. Pot spune că în satul Cornetu avem 78 de bovine, 7 cabaline, 12 ovine, 85 de caprine, 56 de porcine şi 58 de câini. Ne bucurăm, pentru că nu au fost găsite în acea zonă, unde vulpea a fost împuşcată, animale bolnave sau moarte. Anul trecut, nu am avut nici un caz de rabie la animalele din împrejurimea comunei Căpreni”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.
Acesta a precizat că, în timpul partidei de vânătoare când a fost împuşcată vulpea, ce ulterior a fost diagnosticată cu rabie, au fost folosiţi 6 câini, dar atât câinii, cât şi vânătorii nu au venit în contact cu vulpea. Acţiunea de vânătoare la vulpi e permisă prin lege în tot timpul anului, iar reprezentanţii DSVSA Gorj au luat legătură cu Agenţia Judeţeană a Vânătorilor, precum şi cu proprietarii fondurilor de vânătoare private din judeţ, astfel că vânătorii cunosc riscurile şi modul cum trebuie să se protejeze de cadavrele animalelor împuşcate.

Vulpea nu era vaccinată antirabic
“La analizele de laborator, s-a constatat că, vulpea diagnosticată cu rabie nu muşcase din momelile vaccinale, care au fost puse în fondurile de vânătoare, în toamna anului trecut. În prezent, recoltăm probe şi de la alte vulpi pentru a verifica eficacitatea vaccinării împotriva rabiei. Noi, la Gorj, abia am terminat anul trei al campaniei de vaccinare a vulpilor, atât aeriană, cât şi la vizuină, dar am auzit că abia după 10 ani de vaccinări anuale scad mai agresiv numărul de cazuri de rabie. Pentru noi, cazul de la Căpreni nu a fost un caz de rabie deosebit, deoarece, din fericire, nu au fost afectate animalele domestice din apropiere. Şi sezonul acesta, de iarnă, este în favoarea noastră pentru că animalele domestice nu sunt lăsate libere de către proprietari, astfel că riscul infectării cu virusul rabic scade”, a mai spus şeful DSVSA Gorj, Ion Iliuţă.
Campania de vaccinare antirabică a vulpilor de pe teritoriul judeţului Gorj, s-a făcut în noiembrie 2014 când s-au aruncat din avion momeli de vaccin, iar alte 1.630 de capcane au fost plasate manual la vizuinile vulpilor. Anul trecut, la nivelul judeţului nostru, au evoluat focare de rabie în localităţile Dragoteşti, Glogova şi Tismana.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here