Vremuri grele pentru mineri și energeticieni

2466

De la 1 septembrie, minerii și energeticienii nu vor mai beneficia de prevederile Legii 197/2021. Cu alte cuvinte, nu vor mai avea stagiu mai mic de cotizare, nu se va mai indexa punctajul mediu anual (25% pentru grupa II, sau 50% pentru grupa I). Toate aceste prevederi au fost excluse din noua lege a pensiilor. Nici cei care au reușit să iasă la pensie în baza Legii 197, nu vor mai beneficia de prevederile acestei legi la recalculare.

Deputatul Radu Miruță a precizat: ,,Consecința: cei din minerit și energie sunt cea mai nedreptățită categorie de la 1 septembrie 2024”, a spus acesta, care s-a adresat și celor două partide de guvernământ: ,,Vă dau însă o veste: nu veți mai avea majoritate după alegerile parlamentare și toate aceste nedreptăți vor fi corectate. Așa am făcut curățenie după dumneavoastră și cu Legea 197”, a mai spus liderul USR.

Dispar primele
Pe de altă parte, salariații Complexului Energetic Oltenia nu au încă o lege care să le apere drepturile în caz de disponibilizare. Nu există niciun pachet social până în prezent, deși ministrul Energiei a declarat în nenumărate rânduri că din energia pe cărbune va rămâne doar 0,1% în sistemul energetic național. Nici negocierile pentru noul contract colectiv de muncă nu vor aduce multe avantaje pentru cei peste 9.000 de salariați ai companiei, șefii CEO invocând ordonanța austerității pentru a nu majora salariile minerilor și energeticienilor, chiar dacă liderii de sindicat au mers la Burduja să ceară sprijin în această problemă. Mai mult, cele trei prime pe care le primesc angajații CE Oltenia, cu ocazia sărbătorilor și a Zilei Meseriei, dispar și ele. Așa cum a declarat un lider sindical, acestea vor fi introduse în salariile de bază, situația fiind fără precedent. Această problemă va fi discutată, miercuri, în cadrul negocierilor pe care le vor purta sindicatele cu șefii companiei.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here