Vrea reguli mai stricte pentru deputați

457

Deputatul USR de Gorj, Radu Miruță, și-a pus semnătura pe un proiect de lege privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților prin care sunt stabilite reguli mai stricte pentru motivarea absențelor aleșilor, astfel încât cei care lipsesc nemotivat de la lucrările Camerei să poată fi sancționați cu adevărat.
Parlamentarii sunt obligați să se prezinte în plen și în comisiile de lucru. Cu toate acestea, an de an sunt înregistrate mii de absențe care nu atrag sancționarea aleșilor.
Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, sancțiunea reținerii a 1% din cuantumul indemnizației pentru absența în plen sau de la ședințele comisiilor poate fi aplicată doar dacă absența nu este motivată. Or, motivarea poate fi făcută printr-o cerere adresată Biroului Permanent sau, și mai simplu, prin intermediul liderului de grup.
Pe baza actualelor prevederi, în anul 2019 s-au înregistrat 3.312 absențe ale deputaților, dintre care au fost motivate 3.246, adică circa 98%. În anul 2020, s-au înregistrat 1.594 absențe, dintre care au fost motivate 1.541, adică 97%.
Proiectul susținut de Miruță prevede ca motivarea absențelor să se poată face doar cu anexarea documentelor justificative.
Alte propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputaților vizează simplificarea procesului birocratic și ușurează fluxul documentelor.
Este vorba de renunțarea la semnătura olografă de pe procesul-verbal de ședință a comisiilor, în cazul prezenței online, precum și de renunțarea semnării listei de prezență pentru studiul individual, parte a activității din comisii.
De asemenea, după votul cu mai multe cartele identificat la dezbaterile pe tema bugetului pe 2021, USR PLUS a depus și proiecte de modificare a Regulamentelor celor două Camere, respectiv a Statutului deputaților și senatorilor astfel încât furtul la vot să poată fi sancționat, putându-se ajunge la pierderea a peste 80% din indemnizație.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here