Vrea regândirea planului de renunţare la cărbune. Conservare, nu închidere!

1969

Deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, i-a cerut ministrului Energiei să regândească planul de renunţare la cărbune, în condiţiile în care alte state membre UE redeschid astfel de capacităţi.

Reacția parlamentarului de Gorj vine după ce Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă care prevede că România va înceta producerea energiei electrice pe bază de lignit şi huilă până la data de 31 decembrie 2030, „prin retragerea din exploatare şi închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţii energetice totale instalate pe bază de lignit şi huilă, de 4.920 MW”.
„Solicit ministrului Energiei regândirea planului de renunţare la cărbune. Dacă alte state pot, se va putea şi în România! Propunerea ministrului Energiei, de închidere definitivă a activităţii de extragere a cărbunelui, nu are sens în condiţiile în care alte state membre UE redeschid astfel de capacităţi”, afirmă deputatul PSD, care nu este de acord cu termenii și termenele prevăzute în OUG privind decarbonizarea sectorului energetic.
„Alături de colegii din Parlament, voi interveni cu amendamente pe acest act normativ şi solicităm ferm: prelungirea termenelor de producere a energiei pe bază de cărbune, conservarea şi nu închiderea definitivă şi ireversibilă a grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă, aşa cum prevede documentul în forma actuală”, mai spune deputatul PSD.
Închiderea definitivă şi ireversibilă a capacităţilor de producere pe bază de lignit aferente Complexului Energetic Oltenia sunt incluse şi în planul său de restructurare, aprobat de Comisia Europeană.
În scopul asigurării funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional, începând cu anul 2026 şi până la data de 31 decembrie 2030, grupurile energetice Rovinari 4, Rovinari 5 şi Turceni 5, în cuantum de 990 MW putere instalată, aparţinând CEO, vor asigura rezerva tehnică, fiind disponibile pentru a reporni numai la cererea Operatorului de Transport şi de Sistem.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here