Voucherele de vacanță, eliminate! Bugetarii vor primi indemnizații pentru a merge în concediu

754

Parlamentarii au decis să elimine voucherele de vacanță, însă legea salarizării vorbeşte explicit de acordarea lor, motiv pentru care ele vor fi înlocuite cu o indemnizaţie de vacanţă. Valoarea acesteia va fi cât un salariu de bază minim brut, respectiv 1.900 de lei.

Indemnizaţia de vacanță va fi acordată în numerar înainte ca angajatul să plece în vacanţă, dar la întoarcerea din concediu, beneficiarul indemnizaţiei va trebui să aducă facturi sau alte documente doveditoare. Acestea se vor depune în termen de şase luni, angajatul fiind oblicat să facă dovada că a folosit banii de cazare pentru cazare și nu în alte scopuri.
Potrivit legislaţiei în vigoare, la ora actuală se acordă o singură indemnizaţie de vacanţă, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 de lei pentru un salariat, în limita sumelor prevăzute în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, alocate cu această destinaţie. Beneficiarii care au primit vouchere de vacanţă nominale sunt singurele persoane îndreptăţite să utilizeze voucherele de vacanţă în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.
La nivelul județului Gorj, majoritatea instituțiilor au acordat deja aceste vouchere. Spre exemplu, salariații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj au primit vouchere de vacanță. 984 de angajați beneficiază de aceste tichete, valoarea totală ridicându-se la 1.404.350 de lei. Fiecare salariat a primit maxim 29 de tichete a câte 50 de lei, la nivelul DGASPC distribuindu-se un număr total de 28.087 vouchere, după cum confirmă conducerea instituției.
Și angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj au primit vouchere de vacanță. Fiecare salariat al DSP a primit vouchere în valoare de 1450 de lei, în total fiind vorba despre 65 de angajați.

Atenție! Vânzarea voucherelor este ilegală!
Pe site-urile de mica publicitate apar din ce în ce mai multe anunțuri în care clujeni anunță că au de vânzare voucherele de vacanță pe care le-au primit de la stat; voucherele se găsesc la preț redus și poate părea o alternativă bună de a avea parte de o vacanță cu mai puțini bani, însă atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii şi unităţile hoteliere comit o ilegalitate.
Conform ordonanței de urgență nr. 8 din 18 februarie 2018 privind acordarea voucherelor de vacanță, constituie contravenție și se sancționează cu 7 puncte de amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul lor. Astfel, ținând cont că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, unitatea ar trebui să plătească o amendă de peste 1000 de lei în cazul în care acceptă vouchere, iar numele nu corespunde cu cel de pe buletin. Trebuie verificat dacă numele de pe voucher este același cu numele de pe buletin, iar în cazul în care nu corespunde, nu se acceptă voucherul.
Este important de știut că și cei care vând voucherele se expun unui risc major, deoarece „constituie contravenție și se sancționează cu 14 puncte-amendă comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unitățile afiliate și structurile de primire turistice”.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here