Vor să schimbe regulile la alegerile parlamentare

895

Cinci partide politice parlamentare și un deputat de la minoritățile naționale au depus, marți, la Parlament un proiect de lege prin care vor să schimbe anumite reguli în ziua votului, dar și în ceea ce privește finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.
PSD, PNL, PMP, USR și UDMR propun ca alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în fața secției de votare pentru a intra în locația de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23.59. Asta, pentru a se evita situațiile din anii trecuți, atunci când alegători aflați în fața secțiilor de vot la ora 21.00 nu au mai fost lăsați să intre pentru a vota.
În plus, inițiatorii propun o scădere a numărului de susținători necesari pentru depunerea listelor de candidați la Biroul Electoral Central. Pentru a depune liste de candidați în toate circumscripțiile electorale este nevoie ca un partid politic să depună o listă de susținători cu minim 0,5% din numărul total de alegători înscriși în Registrul electoral la nivel național.
Dacă se dorește depunerea de liste doar la nivel județean, listele de semnături trebuie să conțină minim 0,5% din totalul alegătorilor din circumscripția respectivă, dar nu mai puțin de 1.000 de semnături de susținere.
În cazul candidaților independenți este nevoie de doar 500 semnături de susținere.
Românii aflați în străinătate pot opta pentru votul prin corespondență dacă solicită acest lucru până cel târziu cu 45 zile înaintea zilei votării, adică până la data de 20 octombrie 2020.
Numărarea voturilor va fi înregistrată video neîntrerupt de către operatorii de calculator, iar înregistrările și fotografiile proceselor-verbale în localul de vot se realizează prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale, documente ce vor fi păstrate apoi timp de 12 luni de la data alegerilor parlamentare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here