Voluntari gorjeni, aşteptaţi la cea mai mare acţiune de ecologizare din Gorj

1083

Cea mai importantă acţiune de ecologizare de la nivelul judeţului Gorj debutează marţi. Numeroşi elevi ai unităţilor de învăţământ din judeţ, cadre didactice şi autorităţi vor strânge gunoaie în cadrul acţiunii proiectului “Voluntari pentru un turism ecologic în munţii Parâng”, ediţia a III-a.

Începe cea mai importantă acţiune de ecologizare de la nivelul judeţului Gorj. Este vorba despre acţiunea de strângere a gunoaielor din cadrul proiectului “Voluntari pentru un turism ecologic în munţii Parâng”, ediţia a III-a. Marţi, pe traseul Novaci Rânca, voluntarii vor fi însoţiţi de maşinile de gunoaie ale oraşului Novaci. “Invităm pe toată lumea să ia parte, alături de voluntarii Gorjului, pentru a da o mână de ajutor comunităţii în care trăim prin colectarea de gunoaie, să sensibilizăm participanţii la trafic şi «consumatorii» de turism prin distribuire de fluturaşi tematici în vederea formării unui comportament social civilizat. Proiectul se bucură de sprijinul necondiţionat al primăriei Novaci, interesată fiind de ecologizarea zonei şi educaţia eco – civică a cetăţenilor. Noi am invitat Instituţia prefectului, Consiliul Judeţean, personal pe domnul Călinoiu, Agenţia de mediu Gorj, Garda de mediu Gorj, Direcţia de drumuri Gorj. Avem ca parteneri în coordonarea proiectului Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, conducerea inspectoratului implicându-se în rezolvarea problemelor organizatorice care ţin de implicarea cadrelor didactice şi a elevilor”, a precizat Elena Basarabă, coordonator proiect.
Această acţiune a avut loc şi anul trecut, în cadrul căreia au fost adunate 6 camioane cu gunoaie din zona Rânca.

coordonator proiect Elenea BasarabaSprijin şi implicare
Principalul sponsor şi cei mai implicaţi în acţiune sunt membrii Obştii Banca Gilortul Novaci. “Această obşte asigură 2 mese şi o cazare voluntarilor, suportă cheltuielile pentru inscripţionarea a peste 200 de tricouri cu denumirea proiectului, pentru tipărirea certificatelor de voluntar şi a pliantelor. Transportul voluntarilor se va realiza cu microbuze prin implicarea aceleiaşi obşti şi a Primăriei Novaci. De asemenea, tot cu sprijinul acestor obşti vom achiziţiona sacii şi mânuşile de lucru pentru voluntari, transportul gunoaielor în măsura posibilităţilor”, a mai precizat Elena Basarabă.
foto 040Sunt invitate de către organizatori toate obştile care au terenuri în zonele ce urmează a fi ecologizate: Obştea Pociovaliştea Novaci, Obştea Cerbul Novaci, Obştea Dengherul – Urdele, Obştea Radeiul Novaci, Obştea Berceşti – Vlădoi. Toate aceste obşti în frunte cu Obştea Banca Gilortul s-au implicat an de an în educaţia ecologică a tinerilor Novăceni. “Aşteptăm, în premieră, implicarea obştilor din Bălceşti, Bengeşti, Ciocadia, Cernadia – Buiceşti şi Asociaţia moşnenilor radoşeni, cărpinişeni şi aninişeni”, a menţionat coordonatorul proiectului.
Andrada Bărăitaru

PROGRAMUL activităţilor finale desfăşurate la nivelul judeţului Gorj în cadrul Proiectului educativ regional „Voluntari pentru turism ecologic în Munţii Parâng”, Ediţia a III-a, 2014.

MARŢI – 26.08.2014
– 8.30- Demararea proiectului. Punctul de întâlnire al voluntarilor pentru ziua de marţi, 26.08.2013, va fi la monumentul Gheorghe Tătărescu, la ieşirea din localitatea Novaci, spre Rânca.
– 8,30 – 8,40 – distribuirea tricourilor şi materialelor promoţionale
8,40 – 9,10 :
– Cuvânt de deschidere
– Teme abordate de organizatori şi invitaţi: «Importanta activităţilor de voluntariat în formarea comportamentului civic al elevilor», «Ecologizarea zonelor turistice – exemple de bună practică pentru fiecare cetăţean privind păstrarea unui mediu natural sănătos» şi «Drumul regelui, alternativă a dezvoltării turistice a judeţelor implicate în proiect».
– Întâlnire cu repezentanţii presei;

971220_590688427650566_1251820912_n9,10 – 9,30 – repartizarea grupurilor de voluntari pe trasee marcate ca zone de urgenţă maximă, distribuirea materialelor de lucru: mănuşi şi saci menajeri;
– 9,30 – până cel târziu la ora 16,30:
– Ecologizare pe traseul Novaci-Rânca.
– 12,30 –13,00 – pauza de masă (voluntarii vor servi individual pachetul luat de acasă)
– 16.30 – acţiunile de ecologizare se întrerup. Activitatea se va finaliza cu masa tradiţională novăceană, oferită de Obştea Banca Gilortul Novaci, în punctul „la foişor”, lângă biserica de la Rânca, punctul final de întâlnire al tuturor grupurilor de voluntari. După servirea mesei voluntarii revin în Novaci.

968893_631219523563196_980856004_nSÂMBĂTĂ – 30.08.2014
– 8,00 -8,30 – Şcoala Gimnazială Novaci, au loc activităţi organizatorice precum plasarea materialelor inscripţionate de organizatori (bannere, afişe, banderole, împărţirea fluturaşilor tematici etc.), comunicarea traseelor de lucru, revenire la prezentarea normelor de protecţie a muncii, gruparea voluntarilor în funcţie de punctele de lucru cheie.
– 10,00 – Vârful Păpuşa, punctul de întâlnire al voluntarilor pentru ziua de sâmbătă, 30.08.2013, mesaj de bun venit adresat participanţilor de către coordonatori.
– 10,00 – 16,30 – activităţi de ecologizare pe traseul Păpuşa-Obârşia Lotrului-Valea Frumoasei cu pauză de masă şi odihnă în intervalul orar 13,00 – 13,30. Voluntarii din cele 4 judeţe participante se vor întâlni la barajul de la Oaşa, la cabana «Cerbul» situată înainte de pod, pe dreapta, în seara zilei de 30 august în jurul orei 17,00, în funcţie de îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a propus şi timpul de realizare a acestora la nivelul fiecărui judeţ.
– Ora 18,30 – masa de seară; (Cazarea şi masa sunt oferite de sponsorii proiectului sub coordonarea domnului inginer Farlan Gheorghe, reprezentant al obştilor “Banca Gilortul Novaci” şi “Radeiul Novaci”, partener în coordonarea proiectului pe probleme financiare.
– 19,30 întâlnirea voluntarilor cu reprezentanţii autorităţilor din judeţele participante pe tema “Viitorul dezvoltării turismului în Munţii Parâng”;
– Urmează o seară distractivă cu surprize pentru voluntari.

DUMINICĂ – 31.08.2013
– Ora 9,00 – masa de dimineaţă;
– 9,30 – 11,30 – excursie la Mănăstirea Oaşa;
– 12,00 – Popas pe Valea Frumoasei – “Întâlnire de suflet cu locurile în care Sadoveanu a scris Povestirile de la Bradul strâmb”.
– 13,00 – popas pe grupuri pentru servirea mesei de prânz la Obârşia Lotrului, deplasare la lacul de acumulare Vidra şi la pârtia de schi din apropiere
– 14,00 – 18, 00 – revenire în localităţile de unde s-a început programul de ecologizare.

1012441_590681794317896_2145756499_nImportant!
Fiecare voluntar va avea asupra lui un rucsac în care va pune: o umbrelă, o haină uşoară care să asigure protecţie în cazul unor fenomene atmosferice neprevăzute, o sticlă de apă potabilă (0,50 l), un tricou de schimb şi un pacheţel cu mâncare.
Echipamentul de lucru al voluntarilor se va compune din: pantaloni lungi, adidaşi sau ghete, obligatoriu şosete lungi, tricou cu mâneci lungi şi şapcă. Este interzis tuturor voluntarilor de a purta pe perioada ecologizării pantaloni scurţi sau până la genunchi, tricouri cu mâneci scurte sau maieuri de orice fel. Totodată voluntarii au obligaţia de a participa la şedinţa de instruire (luni –ora 9,00), de a preda conducătorului de grup acordul părinţilor în cazul minorilor şi acordul propriu de participare la proiect cu condiţia respectării regulilor de lucru menţionate, de a semnala organizatorilor prin conducătorii de grupuri orice disfuncţionalitate sau incident ivit cu voia sau fără voia cuiva. În caz că numărul voluntarilor depăşeşte posibilităţile de deplasare asigurate de sponsori, la înţelegere, vor fi stabilite, luni, grupuri distincte pentru cele 2 perioade de ecologizare în funcţie de dificultatea traseelor ce urmează a fi abordate.
Materialele de lucru vor fi asigurate de obştile din a căror proprietate fac parte terenurile ecologizate. Marţi şi sâmbătă voluntarii care se deplasează cu microbuze vor fi prezenţi la Şcoala Gimnazială Novaci la ora 8,00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here