Vizită de studii, la Jandarmeria Gorj

422

La sfârşitul acestei săptămâni, 13 ofiţeri din 11 ţări ale lumii se vor afla în vizită de studii în judeţul Gorj, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean. Programul acestora va cuprinde o întâlnire, la Palatul Administrativ, cu prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, prezentarea organizării şi misiunilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Tudor Vladimirescu” Gorj, o întâlnire informală cu personalul unităţii, precum şi vizitarea Parcului Central şi a obiectivelor turistice din municipiul Târgu-Jiu.

Duminică, 21 octombrie 13 ofiţeri din 11 ţări ale lumii se vor afla în vizită de studii în judeţul Gorj, la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean. Cursanţii din cadrul Cursului Superior Internaţional, care se desfăşoară la Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri ,,Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, vor efectua o vizită de studii în Municipiul Târgu-Jiu şi Judeţul Gorj, iar programul va cuprinde o întâlnire, la Palatul Administrativ, cu prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, prezentarea organizării şi misiunilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Tudor Vladimirescu” Gorj, o întâlnire informală cu personalul unităţii, precum şi vizitarea Parcului Central şi a obiectivelor turistice din municipiul Târgu-Jiu (muzee, centre de informare, opere de artă şi aşa mai departe). În cadrul unităţii, va fi prezentată structura organizatorică a I.J.J. Gorj, activităţile desfăşurate, zona de competenţă, precum şi modul de organizare şi atribuţiile structurii de ordine publică. Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Gorj – colonel dr. Robert Iulian Vîţă, a susţinut în cursul acestei luni, două teme din domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii, cursanţilor de la Cursul Superior Internaţional.

Ofiţeri din China, la pregătire în România
Timp de trei luni de zile, un număr de 13 ofiţeri ce fac parte din diferite Arme (Jandarmerie naţională, Trupe de carabinieri, Poliţie, Jandarmerie regală, Poliţie populară înarmată ), similare cu instituţia noastră, sunt găzduiţi la Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, unde se pregătesc pentru a deveni specialişti în stat major internaţional.
Cel de-al X-lea Curs Superior Internaţional are anul acesta ofiţeri veniţi din: România, Franţa, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Ucraina, Albania, Bosnia Herţegovina, Madagascar, Iordania şi, în premieră, din Republica Populară Chineză. Cei doi stagiari din China sunt primii pe care ţara respectivă îi trimite la pregătire în România. Numărul maxim de stagiari admis pentru o serie este de 20 şi fiecare ţară poate trimite doar doi cursanţi
Pentru cel de-al treilea an consecutiv, director al Cursului este lt. col. Vasile Foltuţ, anul acesta fiind ajutat de către lt.col. Mario D`Agnolo, din partea Jandarmeriei Naţionale Franceze, ca director adjunct.
Cursul se desfăşoară în perioada 3 septembrie-30 noiembrie şi este axat pe activitatea unui stat major internaţional. „Am încercat şi încercăm în continuare, ca modulele care se predau aici, la acest curs, să meargă după programa de învăţământ a ONU. Este vorba de ce recomandă ei pentru pregătirea forţelor ce urmează a fi dislocate în teatrele de operaţii francofone pentru menţinerea păcii internaţionale”, spunea lt.col. Vasile Foltuţ.

Cursuri predate de profesionişti
Deoarece se intenţionează obţinerea recunoaşterii oficiale, din parte ONU, a statutului Şcolii de Aplicaţie pentru Ofiţeri a Jandarmeriei de Centru de pregătire a ofiţerilor de stat major, au intervenit câteva schimbări de-a lungul anilor în ceea ce priveşte modalitatea de susţinere a cursurilor.
Stagiarii vor fi pregătiţi de specialişti din afara Jandarmeriei, care provin de la: S.R.I., M.Ap.N sau M.A.I. – D.G.A. De asemenea, sunt şi 18 lecţii referitoare la operaţiunile de menţinere a păcii, care vor fi susţinute doar de ofiţeri din Jandarmeria Română, cei care au experienţa misiunilor internaţionale din Kosovo, Afghanistan şi aşa mai departe. Mai mult, sunt invitaţi şi lectori din Italia, Turcia, Franţa şi Germania.
La finalul cursului, cei 13 vor primi un atestat de ofiţer de stat major internaţional, ce va putea fi pus în valoare în ţara lor de origine. După trei luni de pregătire intensivă, în luna noiembrie, non-francofonii vor putea susţine un examen pentru obţinerea unui certificat DALF sau DELF la Institutul Francez din Bucureşti, iar cei doi ofiţeri din Madagascar pot susţine un examen pentru a primi certificatul militar de limba română.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here