Vizită de documentare la Complexul Energetic Rovinari

329

ROVINARIComplexul Energetic Rovinari a fost gazda unei vizite de lucru a profesorilor de la unităţile de învăţământ ce fac parte din proiectul „The European Tradesman”. Vizita de la Rovinari s-a realizat la propunerea reprezentanţilor Colegiului Tehnic Motur, membru în proiectul menţionat şi gazda celei de-a doua reuniuni din cadrul „The European Tradesman”.

Colegiul Tehnic Motru este implicat într-un proiect de parteneriat şcolar multilateral Comenius, cu titlul „The European Tradesman”, împreună cu şcoli similare din Belgia, Germania, Cipru, Cehia şi Grecia. Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. În urmă cu două luni de zile, a avut loc prima reuniune de proiect în Thessaloniki, Grecia, la care au participat cadre didactice din cele şase ţări partenere.

Cea de-a doua reuninune a fost luna trecută, la Motru. Cu această ocazie, „Şcoala noastră a avut ocazia pentru prima dată în ultimii ani să fie gazda unei delegaţii formată din 15 profesori din ţările: Belgia, Germania, Cipru, Cehia si Grecia. Acest lucru a fost posibil prin implicarea unui cadru didactic tânăr, ambiţios, coordonator al proiectului, profesor Ramona Lungu. Consider că este ,,sufletul” acestui proiect, deoarece a reuşit să formeze o echipă foarte bună, fapt dovedit în pregătirea şcolii pentru această vizită. Delegaţia de profesori a fost primită de către echipa de proiect şi, aşa cum era normal, nu a lipsit primarul municipiului Motru, inginerul Dorin Hanu. Prezenţa dumnealui denotă deschiderea comunităţii locale pentru acţiuni de asemenea anvergură”, declara Niculina Chiţulescu, director educativ la Colegiul Tehnic Motru.

Complexul Energetic Rovinari, vizitat de profesorii din „The European Tradesman”

În data de 26 ianuarie, delegaţia străină, însoţită de opt cadre didactice şi şapte elevi din Colegiul Tehnic Motru, a realizat o vizită de documentare la Complexul Energetic Rovinari. Având în vedere situaţia rezervelor de lignit care acoperă consumul actual pentru 45 de ani, Complexul Energetic Rovinari îşi va continua activitatea la standardele U.E., numai cu implantarea noilor tehnologii de ardere curată a cărbunelui.

„Elevii au adresat întrebări la care a răspuns personalul din conducerea Complexului cu privire la noul bloc energetic de 500W, ce urmează să fie construit. De asemenea am primit informaţii cu privire la blocurile energetice, anul punerii lor în funcţiune şi modernizarea lor. Un lucru extrem de benefic, în special pentru elevi, dar şi pentru întreaga delegaţie a fost explicarea amănunţită a schemei de funcţionare a termocentralei, cu prezentarea fiecărei părţi componente, a rolului său funcţional. Am primit mape de prezentare şi DVD-uri cu Complexul Energetic Rovinari, care ne vor ajuta în procesul de predare, cu date de actualitate din sistemul energetic. Vizita de documentare a inclus prezentarea instalaţiilor, sala maşinilor, camera de comandă a centralei, dar şi camera electrică a unui grup energetic”, a explicat Niculina Chiţulescu.

Această vizită a unui obiectiv industrial de importanţă majoră pentru economia României s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii, datorită organizării excepţionale a întâlnirii realizată de inginerul Dumitru Dudău, fost elev al Colegiului Tehnic Motru.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here