Vizită Comenius la Liceul Tehnologic Bîlta

487

În perioada 1-5 dec 2014, patru delegații ale unor licee din Franţa, Italia, Polonia şi Grecia formate din 9 profesori și 24 elevi au participat la mobilitatea din cadrul proiectului ,,L’Europe est servie”, desfășurată în Romania, gazdă fiind  Liceul Tehnologic ,,G-ral Constantin Şandru” din Bîlta, comuna Runcu.
Obiectivele generale ale proiectului au constat în promovarea dimensiunii europene prin cunoaşterea reciprocă a culturilor, tradiţiilor şi sistemelor educaţionale diferite, promovarea lexicului limbii engleze în domeniul serviciilor turistice, cu accent pe latura practică, aplicativă, din domeniul turistic, cultural şi gastronomic, produsul final fiind constituit  dintr-un  meniu comun european.
Astfel, elevii străini au fost cazaţi în comuna Runcu la familiile elevilor de la Liceul Tehnologic Bîlta, în acest fel realizându-se şi implicarea partenerilor locali (Consiliul Local Runcu şi Primaria Runcu, restaurantul ,,Rebecca’’, comunitatea din Runcu), legându-se prietenii strânse, atât între tinerii participanţi la proiect, precum şi cu ceilalti membrii ai comunităţii.
DSC_0169În prima zi a mobilităţii din România, oaspeţii au fost întâmpinaţi la Căminul Cultural Bîlta cu un spectacol organizat cu ocazia Zilei Naţionale a României. În cadrul întâlnirii au avut loc o serie de activități comune, desfăşurate la Restaurantul ,,Rebecca’’ din Târgu-Jiu, unde elevii români şi străini au gătit împreună un meniu european, care va fi servit în luna mai 2015 la restaurantul Parlamentului European de la Strasbourg din Franţa.
Meniul a constat în: felul I “European ravioles”; cupă cu ficat de gâscă, cu dulceaţă de ceapă, cremă  de ardei si brânză de capră* felul II: ruladă cu sos şi paste, iar ca desert prăjitură cu castane şi spumă cu trei arome. De asemenea, elevii participanţi la proiect au adus ornamente tradiţionale specifice fiecărei ţări pentru a decora masa festivă şi au realizat împreună pliantul meniului.
DSC_0207Pe parcursul mobilităţii, au avut loc întalniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, respectiv cu domnul Cîmpeanu Adi Grigore,primarul comunei Runcu,precum şi cu domnul Işfan Ion,inspector şcolar general al I.S.J.Gorj. Au fost vizitate obiective turistice din judeţul Gorj, cum ar fi: Ansamblul Monumental Brâncuşi din Targu-Jiu, Muzeul Satului de la Curtişoara, mănăstirile Tismana şi Lainici, precum si Peştera Bolii şi Castelul Corvinilor din judeţul Hunedoara. La final, au fost stabilite obiectivele urmatoarei mobilităţi care va avea loc în luna mai 2015, în Franţa.
Coordonator proiect, prof. Daniel Giorgi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here