Virus periculos, într-o comună din Gorj! Zeci de persoane cu probleme de sănătate! Inspectorii DSP au amendat primăria și fac noi verificări!

7920

Mai multe persoane din comuna Baia de Fier au semnalat, pe o rețea de socializare, că se confruntă cu unele probleme medicale, de aproximativ două săptămâni și suspectează că sursa îmbolnăvirii ar fi apa de la robinet. Într-un document emis de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, anul trecut, în urma monitorizării instalațiilor de furnizare a apei către populație, este menționată prezența bacteriilor Coliforme, E-Coli și Clor residual liber, în rețeaua de alimentare cu apă, iar pentru neasigurarea dezinfecției apei, inspectorii de sănătate publică Virus periculosau amendat Primăria Baia de Fier.

,,Avem un virus sau ceva de genul pentru că foarte mulți din cunoscuții mei au diaree și vărsături și nimeni nu zice nimic”, a fost primul mesaj, postat de Laurențiu Tomoiu, urmat de zeci de comentarii în care oamenii spuneau că familii întregi au probleme similare dinainte de Crăciun. Părerea unanimă a celor din Baia de Fier este că problemele de sănătate ar putea fi cauzate de apa de la robinet și suspectau depășirea unor parametrii microbiologici, în contextul în care e de notorietate faptul că rețeaua de alimentare a comunei nu este conformă, iar apa nu e potabilă. ,,Toți cei care am fost la Baia de sărbători am avut de suferit, autoritățile ar trebui să ia măsuri, sigur există o sursa de contaminare, ar trebui testată apa, pe care, deși nu o consumăm, o folosim la menaj”, a scris Roxana. Oamenii afirmă că unii dintre ei au ajuns la spital la Novaci, iar medicii le-au confirmat că e vorba de un rotavirus. ,,Pe mine 8 zile m-a ținut. De două zile mă simt mai bine, dar a fost la fel, super balonată, vărsături, diaree…etc”; ,,Și eu am fost în aceeași situație 4 zile după care a urmat mama, 7 zile. Au fost chinuri și dureri îngrozitoare”, au scris alte două persoane care afirmă că în comună ar fi fost astfel de probleme la 20-30 de familii. Comuna Baia de Fier era menționată, într-un raport al DSP, în mai, anul trecut, printre localitățile care dețin sistem de alimentare cu apă, ,,având diferite deficiențe structurale și funcționale care nu asigură în rețea apa corespunzătoare legislației apei potabile”. Potrivit documentului menționat, intră în atribuțiile administrațiilor locale să analizeze situația existentă, să demareze și să realizeze programe de reabilitare și de modernizare a sistemelor de apă, pentru asigurarea la consumatori a apei corespunzătoare parametrilor naționali de potabilitate. ,,În conformitate cu Legea nr. 458/2002 , Serviciul de Sănătate Publică din cadrul DSP a comunicat operatorilor de apă și administrațiilor publice locale neconformitățile constatate și riscurile identificate în acțiunile de monitorizare a apei furnizate de instalații, dar și recomandări sanitare pentru conformarea calitativă a apei furnizate consumatorilor”, se menționează în raportul DSP Gorj. Baia de Fier face parte dintre localitățile al căror sistem de aprovizionare cu apă nu au deținut sau operatorii nu au vizat autorizațiile sanitare de funcționare, iar analizele de laborator au relevant faptul că apa prezenta bacterii Coliforme, E-Coli și Clor residual liber.
În luna iunie a anului trecut, inspectorii DSP au amendat Primăria Baia de Fier cu 7.000 de lei, pentru neasigurarea dezinfecției apei produse și/sau distribuite populației ca apă pentru consum uman. Directorul DSP Gorj, Narcis Stoian, a dat asigurări că o echipă a DSP va merge, luni dimineața, la Baia de Fier să verifice care este situația. Încă din 2016, la scurt timp după câștigarea alegerilor, primarul Dumitru Turbăceanu promitea că până la finele acelui an locuitorii comunei vor beneficia de apă potabilă, însă problema e nerezolvată și după mai bine de cinci ani.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here