Virozele şi pneumoniile, în creştere

162

dsp facuta de mineNumărul cazurilor de viroze înregistrat la nivelul judeţului nostru în ultima săptămână depăşeşte o mie, iar cel al pneumoniilor a ajuns la aproape cinci sute. În creştere a fost şi numărul internărilor, medicii din spitalele de pe raza judeţului Gorj fiind puşi în situaţia de a acorda îngrijiri de specialitate multor persoane, mare parte dintre acestea fiind copii.

Diferenţele mari de temperatură înregistrate dimineaţa, la prânz şi seara au efecte negative asupra organismului uman. În această perioadă riscul îmbolnăvirilor este destul de mare, fapt confirmat şi de numărul persoanelor ajunse la medic şi diagnosticate cu viroze şi pneumonii.

De patru săptămâni, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează cazurile de viroze şi pneumonii înregistrate la nivelul judeţului nostru. Săptămânal aceste date sunt centralizate, pe categorii de vârstă. De la începutul perioadei de monitorizare şi până în prezent, numărul îmbolnăvirilor a tot crescut, în ultima săptămână fiind înregistrate peste o mie de viroze şi aproape cinci sute de pneumonii.

Peste 120 de gorjeni internaţi din cauza virozelor

În perioada 25 octombrie-1 noiembrie, 1.119 gorjeni au fost diagnosticaţi cu viroze, 127 dintre aceştia necesitând internare. Cele mai multe cazuri, dar şi internări, au fost înregistrate în rândul copiilor; la categoria de vârstă 0-1 ani au fost 92 de cazuri şi 21 de internări, la 2-4 ani au fost 200 de cazuri şi 50 de internări, iar la 5-14 ani s-au înregistrat 420 de cazuri şi 43 de internări.

Nici adulţii nu au fost ocoliţi de viroze, 163 de îmbolnăviri înregistrându-se la categoria de vârstă 15-49 de ani, 80 de cazuri la 50-64 de ani şi 64 la persoane de peste 65 de ani.

Aproape 500 de pneumonii

În ultima săptămână, la nivelul judeţului nostru au fost diagnosticate cu pneumonie 493 de persoane, dintre care 115 au necesitat internare. Copiii s-au îmbolnăvit în număr mare, mulţi dintre acestea rămânând pe patul de spital pentru tratament, pe categorii de vârstă, situaţia cazurilor de pneumonii se prezintă astfel: la 0-1 an – 45 de cazuri şi 22 de internări; la 2-4 ani – 79 cazuri şi 39 internări; la 5-14 ani – 122 cazuri şi 25 internări.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirea

În următoarea perioadă este de aşteptat ca numărul acestor afecţiuni să continue să crească, întrucât condiţiile meteo actuale favorizează îmbolnăvirea. Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii DSP fac precizarea că gorjenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este necesar să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here