În ultima săptămână, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, au fost diagnosticate cu viroză şi pneumonie 1.565 de persoane. Dintre acestea, 466 au fost cazuri de pneumonie, 143 de bolnavi necesitând internare. Alți 55 de gorjeni au fost internați pentru tratarea virozelor.
Potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în ultima săptămână a scăzut numărul persoanelor diagnosticate cu viroze şi pneumonii. Cu toate acestea, zeci de persoane au necesitat internare. „În ultima săptămână au fost diagnosticate cu viroze 1.099 de persoane, 55 fiind internate. De asemenea, 466 de gorjeni au fost diagnosticaţi cu pneumonie, 143 necesitând internare”, a precizat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pneumonia se tratează medicamentos, în 7-10 zile. Formele uşoare de pneumonie se pot trata la domiciliu, utilizând antibioticele prescrise de medic. Pneumologul Marius Ciontea spune că afecțiunea poate fi prevenită prin evitarea expunerii la frig, evitarea zonelor aglomerate, întărirea sistemului imunitar. Mai multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Există seruri care creează protecţie împotriva pneumoniei pneumococice, a pneumoniei cauzate de bacteria Haemophilus influenzae şi a pneumoniei cauzate de virusul gripal, care conduce, de asemenea, la producerea unei pneumonii bacteriene.
Recomandările specialiștilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea