Virgil Popescu schimbă planul de închidere a termocentralelor CEO

4274

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a convocat o întâlnire cu federațiile sindicale din sector pentru a anunța schimbarea ordonanței privind decarbonizarea, care prevedea închiderea rapidă a termocentralelor pe cărbune. Chiar dacă modificarea este încă la nivel declarativ, noua optică a ministrului pare să fie rezultatul presiunilor PSD din cadrul coaliției, dar și a presiunilor publice, având în vedere riscurile uriașe de destabilizare a Sistemului Energetic Național, scrie National.ro.

”Virgil Popescu a executat, surprinzător, o întoarcere la 180 de grade în ce privește agenda sa de închidere a termocentralelor pe cărbune fără a pune nimic consistent în loc. Astfel, acesta i-a convocat la Drobeta Turnu Severin pe liderii Federațiilor Univers și Mine Energie pentru a le comunica schimbarea strategiei energetice.

”În primul rând am discutat despre problema ordonanței cu decarbonizarea, pentru că România s-a angajat prin PNRR să elaboreze până în 30 iunie o astfel de lege. Nu poți să dezafectezi ireversibil capacitățile de producere a energiei pe cărbune. Și dacă se construiesc centralele pe gaze, nu știm dacă până atunci putem să scoatem gaze din Marea Neagră, pentru că în România nu prea s-a făcut nimic la termenul la care s-a propus. Ministrul Virgil Popescu a spus că o să facă modificări la ordonanță și că o să scoată și cele două anexe, unde era trecut când se închid grupurile. Acum, sper să le și facă, pentru că a spus că o să schimbe acele termene de închidere. Este posibil ca, înainte de întâlnirea cu noi, ministrul Virgil Popescu să fi vorbit și cu politicienii de la Gorj, dar și cu cei din coaliție, pentru că era pus în gardă de chestiile astea”, ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. Acesta ne spune că ministrul a fost de acord și cu faptul că închiderea grupurilor să se facă atunci când se pune ceva în loc, așa cum era prevăzut și în programul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, în care închiderea era programată pentru 2032, nu pentru 2025.

Urmează discuțiile finale

Joi, 16 iunie, la sediul Ministerului Energiei va avea loc și Comisia de Dialog Social din cadrul ministerului, în care se vor purta discuțiile finale asupra proiectului ordonanței privind decarbonizarea, anunță sindicaliștii. ”Problema nu este doar a salariaților de la Complexul Energetic Oltenia, pentru că mai devreme sau mai târziu o să iasă la pensie, că au ajuns la o vârstă foarte înaintată, problema se va pune la prețul pe care îl vom plăti la energie”, ne-a precizat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. Solicitările federațiilor sindicale din sectorul energetic sunt eliminarea din textul ordonanței a expresiei ”dezafectare ireversibilă” și neînchiderea capacităților de producere a energiei pe bază de cărbune decît în momentul funcționării centralelor pe gaz. Potrivit proiectului de ordonanță, 2.100 de MW produși pe bază de cărbune ar fi trebuit să dispară până în 2025.

Funcționarea în regim de siguranță

Reprezentanții federațiilor sindicale din sector au mai cerut adaptarea ordonanței de urgență la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, cu termenul de închidere 2032, funcționarea în regim de siguranță a Sistemului Energetic Național, precum și posibilitatea pornirii grupurilor oprite prin programul de decarbonizare în situația unei crize energetice. De asemenea, sindicaliștii au solicitat modificarea actului normativ în ce privește venitul de completare, astfel încât acesta să fie pe o perioada de 4 ani, cu o valoare a salariului mediu pe toată durata celor 4 ani și cu păstrarea condițiilor de grupă pe toată această perioadă, dar și plăți compensatorii mai mari decât cele acordate în perioada anterioară”, a relatat ziarul Național.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here