Violenţa în şcoli, discutată cu elevii şi deţinuţii

341

vot penitenciar (1)Penitenciarul de Maximă Siguranţă Târgu-Jiu, în calitate de partener în cadrul Proiectului ”Persoane private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător, pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţii teritoriilor”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane

2007-2013, „Investeşte în oameni!”, a organizat în zilele de marţi şi miercuri, în localităţile Budieni şi Scoarţa, un serviciu educaţional de evocare a personalităţii poetului naţional Mihai Eminescu şi un serviciu educaţional privind evoluţia fenomenului violenţei în şcoli şi prevenirea delincvenţei juvenile. La aceste activităţi au participat elevii, cadrele didactice şi părinţi din cele două localităţi, precum şi un număr de 68 de persoane private de libertate din Penitenciarul Târgu-Jiu care sunt încadrate la regimul deschis şi semideschis de executare. Deţinuţii au vorbit deschis despre cauzele care au dus ca acestea să execute pedepse privative de libertate, influenţa anturajului şi consecinţele asupra lor şi a familiilor lor. Ei au atras atenţia asupra comportamentelor deviante, a absenteismului şi a abandonului şcolar, consumului de alcool şi droguri.

Serviciul educativ de prevenirea delincvenţei juvenile s-a făcut sub coordonarea educatorilor şi psihologilor din cadrul penitenciarului în sprijinul elevilor şi cadrelor didactice, scopul principal fiind diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor, precum şi asumarea răspunderii pentru fapta proprie. Susţinerea acestor activităţi contribuie la schimbarea atitudinii şi mentalităţii din comunitate în legătură cu persoanele private de libertate, a posibilităţii de reintegrare în societate, precum şi exersarea capacităţilor de cooperare şi colaborare cu membri ai comunităţii.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here