Vinul roşu: sănătate curată

1778
vin rosu 1Fie pentru a le stinge setea ori pentru a le stârni apetitul şi voia bună, vinul s-a aflat dintotdeauna pe mesele românilor. Iar pentru unii dintre noi a fost mereu un bun interlocutor. Cu toţii ne-am întâlnit, fără să vrem ce-i drept, cu personajul turmentat.

Ştiţi voi acela care merge clătinat, gata-gata să cadă, privirea-i în pământ şi bălmăjeşte ceva de neînţeles, pesemne că o fi în vreo limbă străină.

Lăsând ironia la o parte, vinul dacă este consumat cu măsură aduce beneficii sănătăţii. Suntem de părere că ce-i mult şi bun strică. Să fie oare adevărat că vinul roşu previne bolile de inimă? Multe studii au scos în evidenţă beneficiile consumului moderat de vin roşu (un pahar pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi).
Potrivit căruia scade riscul pentru bolile de inimă la persoanele de vârsta a doua cu 30 până la 50%. Mai mult de atât, cercetătorii sunt de părere că, dacă aţi suferit un atac de cord, riscul de a suferi un al doilea scade dacă serviţi cu măsură vin roşu. Alte studii au scos în evidenţă faptul că vinul roşu creşte nivelul de colesterol bun (HDL), reducându-i nivelul celui rău, care ar putea favoriza declanşarea bolilor de inimă. Astfel vinul roşu previne formarea cheagurilor de sânge şi scade riscul lezării vaselor de sânge de pe urma depunerilor de grăsimi.
Iar ca mărturie stau rezultatele unor studii care arată că locuitorii din zona Mediteranei sunt foarte puţin expuşi riscului de a suferi de afecţiuni la inimă şi asta graţie faptului că beau periodic vin roşu. Mulţi dintre voi o să vă întrebaţi de ce este vinul roşu atât de special. Ei bine, beneficiile sale se datorează antioxidanţilor.
Când vine vorba de vin totul se rezumă la struguri
Păi da, că ei sunt singura materie primă, nu? Iar strugurii sunt plini de nutrienţi, importanţi pentru buna funcţionare a organismului. Iată ce conţin strugurii:
-vitamina B6, al cărei rol este de a preveni depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor,
-vitamina C, care întăreşte sistemul imunitar,
-manganul care transformă grăsimea în energie,
-potasiul, care reglează tensiunea sângelui.
Studii arată că vinul roşu deţine proprietăţi antivirale şi că poate preveni dezvoltarea tumorii în cazul unor tipuri de cancer.
Activitatea cerebrală
Nu numai că previne bolile cardiovasculare, dar şi pe cele neurologice. Antioxidanţii din vin împiedică lezarea vaselor de sânge care ajung la creier, prevenind astfel boala Alzheimer şi demenţa. Riscul pentru Alzheimer şi demenţa scad la femeile care servesc zilnic un pahar de vin roşu.
Este antiinflamator
Acidul cafeic (care este un antioxidant) din vinul roşu, micşorează nivelul glucozei din sânge. Însă nu e tot, acesta reduce inflamaţia din corp. Şi atunci putem spune că vinul roşu este de un real ajutor pentru toate acele persoane care suferă de artrită.
Ar trebui să încep să beau mai mult vin roşu acum?
Răspunsul este Nu! Asociaţia Americană de Cardiologie le sfătuieşte pe acele persoane, care nu consumă de obicei alcool, să nu-şi schimbe decizia peste noapte. În schimb acelea care servesc băuturi alcoolice să o facă cu moderaţie. De ce? Vă bucuraţi de beneficiile vinului roşu numai dacă nu depăşiţi doza recomandată de medici (un pahar pe zi pentru femei şi două pentru bărbaţi). Pe de altă parte dacă numărul paharelor creşte simţitor există riscul să vedeţi şi cealaltă parte a paharului.
Căci uite aşa de la puţin se ajunge la mult şi pe urmă situaţia nu mai e aşa de roză. Ce riscaţi? Păi dacă abuzaţi prea mult de licoarea lui Bachus vă puteţi intoxica cu alcool, să vă îmbolnăviţi de ficat sau mai grav să deveniţi dependenţi. În plus, alcoolul creşte numărul de trigliceride şi fără să vreţi să luaţi ceva kilograme în plus. De ce toate acestea? Pentru că alcoolul are multe calorii. Pe de altă parte, alte studii corelează consumul de alcool cu un risc crescut de cancer. Însă, aşa cum am mai spus dacă nu depăşiţi doza nu aveţi de ce să vă temeţi.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here