Vin subvenţiile pentru angajatori! 109 absolvenţi gorjeni primesc deja şomaj

269

Recent ieşiţi de pe băncile liceelor ori ale facultăţilor, tinerii gorjeni care nu cred în norocul de a-şi găsi un loc de muncă sau nu au posibilităţi materiale pentru continuarea studiilor, şi-au depus dosarele la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj. Din cei peste 1.400 de tineri care s-au înscris în baza de date a AJOFM Gorj, 109 deja primesc indemnizaţii lunare de şomaj.

Peste 1.400 de absolvenţi de studii liceale, universitare şi şcoli postliceale şi-au depus dosarele la AJOFM Gorj în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj. Absolvenţii de liceu, care indiferent dacă au promovat sau nu prima sesiune a Bacalaureatului, care au depăşit termenul de 60 de zile necesare depunerii dosarului de şomaj, nu vor mai primi indemnizaţia de 250 de lei. În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la AJOFM curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă. Dacă acesta nu este promovat în termen de 12 luni şi persoana nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar va putea beneficia de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuită.
“Avem deja un număr de 1.455 de absolvenţi care şi-au depus dosarele la primul termen, din aceştia 141 fiind absolvenţi de studii superioare, 1.232 de liceu, 48 de şcoli postliceale şi 33 de şcoli profesionale. De asemenea, deja sunt indemnizaţi 109 absolvenţi din care 105 sunt de liceu şi 4 de studii superioare”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

6 luni de stagiu, subvenţionate
Statul acordă subvenţii şi facilităţi angajatorilor absolvenţilor de învăţământ superior. Este vorba de subvenţionarea de şase luni de stagiu în profesie, cu excepţia profesiilor pentru care există reglementări speciale în vigoare. Această subvenţie este reglementată de Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, al cărui scop este acela de a facilita accesul absolvenţilor de învăţământ superior pe piaţa muncii, de a le asigura şansa de a dobândi experienţa atât de solicitată la primul loc de muncă şi adaptarea la cerinţele practice ale locului de muncă ales.
De asemenea, se alocă din bugetul de stat câte 500 de lei/lună pentru firmele care angajează absolvenţi din învăţământul profesional, 600 de lei/lună pentru absolvenţii de liceu sau cei de studii superioare fără examen de licenţă, şi de 750 de lei/lună pentru absolvenţii de studii superioare cu examen de licenţă. Subvenţia se acordă timp de un an de zile de la data semnării convenţiei, iar angajatorul este obligat să menţină raporturile de muncă timp de 18 luni.
În vederea creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul şomerilor, AJOFM Gorj va organiza în data de 25 septembrie, începând cu ora 10.00, în Târgu-Jiu, la Casa de Cultură a Sindicatelor, evenimentul Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Salariaţii AJOFM Gorj au început deja acţiunea de contactare a agenţilor economici astfel încât un număr cât mai mare de locuri de muncă, din cât mai diverse domenii de activitate, să fie oferite celor care vor participa la acest târg de locuri de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here