Vin banii medicilor din centrele de permanenţă

152

4La ora actuală, plata medicilor care lucrează în centrele de permanenţă din judeţul nostru este la zi. Aceştia şi-au primit banii pentru luna iulie integral şi o mică parte din cei aferenţi lunii august. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, până la sfârşitul acestei luni se vor achita sumele în totalitate.

Teoretic, pentru activitatea desfăşurată în luna august în cadrul centrelor de permanenţă din Gorj, cadrele medicale trebuie să-şi primească banii până la sfârşitul lunii septembrie. Practic, aceste plăţi sunt în termen, la această oră. Mai mult, o parte dintre bani deja au fost daţi medicilor, restul urmând a se da până în data de 30 septembrie. “Avem prevedere bugetară pentru centrele de permanenţă, pentru luna august. Deja am plătit un procent, nu foarte mare, dar sperăm ca până la 30 septembrie să-i dăm pe toţi. Ministerul Sănătăţii trimite banii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de acolo ajung la casele judeţene şi de la acestea la centrele de permanenţă. Deocamdată noi aşteptăm banii efectivi”, a precizat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Încă două centre de permanenţă, de la 1 octombrie

În prezent, la nivelul judeţului nostru funcţionează cinci centre de permanenţă, în localităţile: Cătune, Mătăsari, Peştişani, Logreşti şi Samarineşti. În ele îşi desfăşoară activitatea 32 de medici. Începând cu data de 1 octombrie, încă două centre de permanenţă îşi încep activitatea, pe raza judeţului Gorj. Acestea vor fi în localităţile Turburea şi Prigoria. Astfel, încă 15 medici se adaugă celor 32 care deja lucrează în centre. “La Turburea şi Prigoria intră în funcţiune centre de permanenţă de la 1 octombrie. Pentru acestea am cerut deja o suplimentare a bugetului de la CNAS şi e vorba de 540 milioane lei vechi până la sfârşitul anului. Începând cu 1 octombrie numărul medicilor din centrele de permanenţă va fi de 47, de la 32 câţi sunt acum”, a menţionat Daniel Şurlea, director adjunct al CJAS Gorj.

Plata se face în funcţie de orele lucrate

Actualmente, pentru plata medicilor care lucrează în centrele de permanenţă din Gorj se alocă, în medie, aproximativ 75.000 de lei. După începerea activităţii celor două noi centre vor fi necesari în jur de 100.000 de lei lunar, potrivit reprezentanţilor CJAS Gorj. Cuantumul sumelor primite de cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Astfel, pentru medici contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este 8 lei. În plus, “medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, medicul respectiv, care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră, pentru acoperirea cheltuielilor administrative”, afirmă Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Eficienţă dovedită

Lunar, reprezentanţii centrelor de permanenţă raportează la CJAS numărul consultaţiilor efectuate pe gardă. Din aceste raportări se observă că centrele îşi dovedesc eficienţa, cadrele medicale din acestea rezolvând diferite cazuri şi tratând numeroşi pacienţi. “Importanţa centrelor de permanenţă este de necontestat. Dacă se întâmplă un caz, este foarte important să se asigure asistenţa medicală până vine ambulanţa, spre exemplu; dacă este un caz grav, primul ajutor acordat de medicul din centrul de permanenţă contează, poate chiar salvează viaţa pacientului”, a explicat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (C JAS) Gorj. În localităţile unde sunt centre de permanenţă va fi asigurată asistenţă medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08:00-08:00, a doua zi.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here