Viitura din Ucraina se îndreaptă direct spre România

1198
Ruperea barajului de la Kahovka a generat o viitură uriașă, iar apele care se revarsă sunt aduse de curenți direct spre România. Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța a explicat că acești curenți vor aduce cu sine toate rezidurile din apele ucrainene, iar pe Litoralul românesc și în Dunăre se vor vedea efectele în aproximativ 10 zile. La Marea Neagră cu greu se va mai putea face baie, din cauza rezidurilor care vor fi în apă.

„În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată. Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare”, a explicat Timofte, conform Adevăru.

Viitura a plecat deja spre România

Timofte aproximează că aceste reziduuri vor ajunge în România în aproximativ 10 zile și se vor deversa în Marea Neagră și în Dunăre.

„Imaginea cu viitura este de acum câteva zile, din 10 iunie. Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două– trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni.

”De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a precizat biologul Florin Timofte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here