Viitor profesor, prins copiind cu fiţuici

189

IMG_0265Probleme mari la examenul de titularizare din acest an. Din cei aproximativ 630 de candidaţi, peste 150 s-au retras din examen, şi aproximativ 100 au absentat, iar un viitor dascăl a fost prins încercând să fraudeze examenul.

După spusele candidaţilor, subiectele nu au fost unele uşor accesibile iar supravegherea a fost una extrem de drastică. Rezultatele concursului se afişează la sediul unităţii de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul, în 18 iulie.

Examenul naţional de titularizare, care s-a desfăşurat ieri, nu a fost unul lipsit de incidente. Din numărul de 663 candidaţi care s-au înscris iniţial, mai puţin de 500 au mai susţinut examenul de titularizare. Un lucru bun pentru cei care au rămas să se bată pe posturile puse la dispoziţie. Cel mai mare incident care s-a petrecut ieri a fost eliminarea unui viitor dascăl de sport. Se pare că femeia, care susţinea examenul la centrul numărul 2, a fost prinsă încercând să copieze şi a fost eliminată. „Nu au fost înregistrate incidente majore. A fost o singură tentativă de fraudă, a unei candidate pentru catedra de educaţie fizică şi sport”, a declarat inspectorul şcolar adjunct, Gheorghe Mitescu.

159 de candidaţi retraşi

Potrivit datelor centralizate de ISJ Gorj, au fost 663 de profesori înscrişi la examenul de titularizare, 497 prezenţi şi 159 de candidaţi au preferat să nu mai susţină anul acesta examenul, retrăgându-se. Cei peste 150 de candidaţi care s-au retras din examen, după ce au văzut subiectele şi şi-au dat seama că nu sunt de ei, au invocat diferite metode. Aceştia fie nu erau destul de pregătiţi, fie s-au gândit, în ultimul moment, că nota obţinută în anii anteriori e mai bună. „Un număr destul de mare de candidaţi, aproape 200 au făcut cerere pentru a nu le IMG_0289fi evaluate lucrările. Asta din două motive. Unul, pentru că pot utiliza notele din ultimii doi ani, dacă sunt mai mari de 7, iar un alt motiv este pentru că nu erau suficient pregătiţi”, a mai adăugat Mitescu. „La Centrul numărul 1 de titularizare, “Ecaterina Teodoroiu”, au fost înscrişi 276 de profesori, 67 nu s-au prezentat şi 95 au părăsit sala înainte de finalizarea examenului. Cauzele pentru care s-au retras pot fi mai multe. De exemplu, introducerea asistenţei video, numărul mic de locuri sau mai există şi o a treia variantă şi anume nepregătirea”, a precizat secretarul comisiei de la centrul numărul 1, Ileanu Valtar.

Examenul, foarte exigent

În ceea ce priveşte exigenţa examenului de titularizare la nivelul judeţului Gorj, a fot una destul de ridicată. Trei profesori supraveghetori, aparate de depistare a telefoanelor, camere de supraveghere au fost doar câteva dintre metodele folosite pentru a împiedica fraudarea examenului. „Au fost nouă săli de examen cu câte trei supraveghetorii la fiecare. Nu am avut nici un incident la centrul nostru. Am avut chiar şi aparate de bruiaj pentru depistarea telefoanelor mobile, nu au intrat în sală nici măcar cu pixul. Telefoanele şi genţile cadrelor didactice care au asistat au fost puse într-o cameră specială, deci nu au avut nici o şansă să copieze” a mai adăugat Ileanu Valtar. Nici subiectele nu au fost foarte uşoare, ţinând cont de faptul că aproape 200 de candidaţi au renunţat. Însă cei care au ieşit după cele patru ore de examinare scrisă au fost de părere că subiectele au fost unele accesibile, dar numai pentru cei care au învăţat. „Am dat la engleză, a fost uşor, în opinia mea. Am dat doar pentru notă, întrucât nu există nici un post titularizabil pe catedra de engleză. Dacă ştii, nu contează cât de exigentă e comisia. Locurile sunt destul de puţine, nu e nici unul titularizabil. La engleză am fost peste 70 de concurenţi” Mihaela, din Filiaşi. Aceasta a mai adăugat că a venit în Târgu-Jiu, pentru că în Dolj e mai rău cu titularizarea. „A fost un lucru bun cu camerele de supraveghere pentru că putem să prindem şi noi, cei care am învăţat un loc. Am dat pentru limba română şi sper să prind un post de suplinitor. Subiectele au fost accesibile”, a spus Olga Matei. Rezultatele concursului se afişează la sediul instituţiei de învăţământ unde s-a desfăşurat concursul, în 18 iulie.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here