Lista de cumpărături:
* 400 g făină;
* 220 g unt;
* 70 g zahăr pudră;
* 3 linguri de apă;
* 1 vârf de cuțit de sare;
* 1,5 kg mere;
* 120 g zahăr brun;
* 3 lingurițe de scorțișoară;
* 1 Lămâie;
* 1 ou.
Înainte de a începe cu modul de preparare a rețetei, vă urez tuturor un an nou minunat, sănătate, îndeplinirea dorințelor. La Mulți Ani 2023!
Vă mulțumesc frumos pentru că citiți Rețeta Săptămânii și ziarul Gorjeanul!
În această ediție de început de an vă prezint tarta cu mere la țest. De precizat este că cine nu are posibilitatea să o pregătească la foc într-un țest, poate să o pregătească acasă, la cuptorul de la aragaz. Recunosc, pentru mine a fost o mare provocare să gătesc o tartă la țest, fiind pentru prima dată. Am ales merele pentru că le consider potrivite pentru perioada de toamnă-iarnă.
Mod de preparare:
Prima dată începem cu aprinderea focului, avem nevoie de un foc mai puternic dar și de jar.
Pregătim aluatul.
Eu am pregătit aluatul pe o planșă de lemn, dar se poate pregăti la fel de bine într-un bol, depinde de fiecare cum dorește, nu există o regulă.
Turnăm făina cu vârful de cuțit de sare, zahărul pudră și amestecăm totul bine.
Tăiem untul rece cubulețe, facem o gaură în mijlocul făinii, apoi adăugăm untul, cubulețe, și amestecăm totul cu mâna până obținem un aluat sfărâmicios. Adăugăm apa rece și amestecăm bine până când apa s-a incorporat iar aluatul s-a omogenizat.
Frământarea aluatului este recomandat să se efectueze pe o suprafață întinsă sau pe o planșă mai mare, exact cum eu l-am frământat.
Acum, aluatul nu trebuie să mai fie sfărâmicios, când deja a prins textură omogenă și rezistentă, formăm o minge din aluatul respectiv pe care îl învelit intr-o folie și îl dăm la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Eu am învelit aluatul într-un prosop și l-am pus la camără, mai ales că a fost în această perioadă de iarnă când am gătit rețeta, m-am folosit de frigul de afară, deci a funcționat.
Între timp, ne apucăm de mere: le spălăm și curățăm, apoi tăiem merele pe jumătate și, din nou, în sferturi. Cu ajutorul cuțitului scoatem cotorul, apoi le tăiem în felii subțiri, dar nu foarte subțiri pentru că atunci există riscul să se rupă.
Tăiem, de asemenea, și lămâia, pe jumătate, adăugăm zeama de peste mere, pentru că în acest fel fructele nu se oxidează. Adăugăm zaharul brun, scorțișoara și amestecăm totul bine.
Este momentul să ne ocupăm de aluat. De exemplu, eu am folosit un țest din lut care este format din tavă și capac. Tava are diferite dimensiuni, dar pentru cantitatea de aluat pregătită am folosit prima variantă, de 28 de cm.
Dacă faceți acasă această rețetă, este recomandat să ungeți forma rotună a plăcintei cu puțin unt. Mai departe, tăiem aluatul pe jumătate și presărăm făină pe suprafața de lucru.
Cu un sucitor întindem aluatul până obținem o foaie rotundă. Eu am lăsat aluatul de aproximativ un centimetru grosime, fiind gătit la foc.
De asemenea, dacă gătiți rețeta acasă, puteți face aluatul mai subțire. Așadar, punem aluatul în tavă, apoi acoperim marginile tăvii. Cu o furculiță, înțepăm aluatul în tavă, cu grijă. Adăugăm merele pe care le distribuim uniform.
Apoi, întindem bine aluatul rămas, cu sucitorul, și tăiem fâșii de 1-1,5 cm pe care le adăugăm deasupra plăcintei.
Dacă este nevoie, pe margini, de jur-împrejur, mai adăugăm aluat și sigilăm bine plăcinta. Amestecăm bine un ou si ungem pe deasupra plăcintei. La țest este puțin mai complicat de pregătit, dar merită încercat, gustul este senzațional.
Dacă pregătiți tarta acasă, preîncălziți cuptorul la 180 de grade și lăsați tarta pentru 45 de minute la cuptor.
Dacă pregătiți tarta la țest, atunci vă recomand să controlați mai des, să nu se ardă. De multe ori, gătitul pe foc este după simț dar inedit.
Să nu uităm că focul a scos omul din epoca de piatră. Vă recomand să urmăriți video-ul, să vedeți tehnica gătitului pe foc. Despre gătit pe foc, tradiție și aventură în natură, doar aici, la Rețeta Săptămânii din ziarul Gorjeanul.
Poftă bună !
Puteți urmări rețeta și pe YouTube, pe Cooking Adventures in The Nature: