VIDEO: Rețeta săptămânii – Bucătăria lui Fabi: Friptură de vită, în țest, cu cartofi!

1559

Lista de cumpărături pentru 4 persoane:
* 1 kg de carne de vită (vrăbioară)
* 800 g de cartofi
* 30 ml de ulei
* 1 legătură de pătrunjel verde
* Sare
* Piper
În această ediție, la Rețeta Săptămânii, este despre gătitul sub foc.
Friptură de vită sub țest: împărtășesc această rețetă, cu mare drag, cu dumneavoastră, cititori fideli ai ziarului dumneavoastră de suflet, Gorjeanul.
Primul pas pentru prepararea rețetei este vatra. Dacă nu aveți una deja făcută atunci este foarte simplu s-o faceți. Important este să fie din cărămidă care menține căldura pentru câteva ore. Se aranjează cărămizile, un metru lungime pe un metru lățime, nu există o regulă cum să fie aranjate, fiecare poate să le aranjeze după cum dorește.
Pregătim un foc mare pe vatră. Cărămizile trebuie să fie încinse când adăugăm țestul peste ele. Eu recomand să se facă focul cu aproximativ două ore înainte de a pune rețeta în aplicare.
La această rețetă eu am folosit un țest modern, din lut, care are tavă și capac. Este important să punem țestul lângă foc să fie capacul cald.
Când vatra s-a încins, într-o tigaie adăugăm puțin ulei. Eu am folosit o tigaie din fontă tip gril.
Prăjim carnea bine, pe toate părțile. Apoi o învelim în hârtie de copt, după care o adăugăm în țest. Aici, trebuie să aveți mare grijă cu temperatura pentru că dacă vatra este foarte încinsă atunci hârtia de copt în care este învelită carnea se poate arde la o anumită temperatură.
Dacă sunteți începător în gătitul pe foc, încercați următoarea variantă: puteți folosi folia de aluminiu, deși eu nu sunt un adept al acesteia. La o mare temperatură devine toxică. Varianta cea mai bună este să înveliți carnea în hârtia de copt iar apoi, încă o dată, în folia de aluminiu. În acest fel protejați carnea de efectele toxice ale foliei.
Este o recomandare pentru începători.
Dăm focul la o parte, adăugăm capacul peste țest, așezăm țestul peste vatră. Peste capac adăugăm jar și facem focul și, între timp, mai ridicăm capul să veri ficăm. În funcție de calitatea cărnii, acest mod de gătire necesită aproximativ 3 ore. Pregătim cartofii lângă foc. De exemplu, eu am folosit cartofi a căror coajă poate fi mâncată. Îmi plac foarte mult pentru că au un gust deosebit. Prima dată, spălăm bine cartofii, apoi îi fierbem într-o cratiță de fontă, după care îi lăsăm la răcit.
Tăiem cartofii pe jumătate și îi prăjim de culoarea aurie, adăugăm sare.
Spre final, tocăm mărunt pătrunjelul verde și îl adăugăm peste ei. Carnea trebuie să fie moale când este gata, exact senzația aceea când se topește în gură. La final, când carnea este bine făcută, adăugați sare, piper, după gust și o serviți cu cartofii rumeniți.
Poftă bună !
Puteți urmări rețeta și pe YouTube, pe Cooking Adventures in The Nature:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here