VIDEO relevant! Zăstrana de Miculești, lacul intereselor private

7243

Lucrările de la Lacul Zăstrana, efectuate de către SC DAVEMICAT SRL, firma omului de afaceri Ion C. Davițoiu, nașul afaceristului Carlaonț Silviu, cel care deține SC MANINTER CAR și SC EXPLO CARB SRL, au fost oprite, cu trei săptămâni în urmă, după ce comisarii de la Garda de Mediu Gorj au văzut, la fața locului, că luciul de apă era acoperit cu cantități mari de steril, rezultate din lucrările de exploatare de la cariera privată din zona Slivilești, localitatea Miculești. Firma afaceristului Davițoiu a fost amendată atunci cu 30.000 de lei, iar lucrările stopate, acestea fiind realizate cu utilaje de la una dintre firmele finului Carlaonț. Chiar dacă lacul, preferat de pescarii din zonă, a fost salvat deocamdată, oamenii se tem că interesele acestor afaceriști și banii pe care îi aruncă, cu lejeritate, în piață, vor redeschide lucrările, lucru confirmat, într-o adresă oficială, și de către reprezentanții Gărzii de Mediu, care confirmă că aceste proceduri poluante sunt stopate doar până când firma va intra în legalitate.

Lacul Zăstrana de la Miculești, cu o vechime de peste patru decenii, s-a format în urma exploatărilor miniere din zonă. Terenul respectiv, potrivit localnicilor, are, în prezent, zeci de proprietari, persoane fizice, din zona respectivă, oameni care nu au reușit să intre însă în posesia actelor de proprietate, autoritatea locală fiind părtașă în problema respectivă.
Practic, pe documentele cadastrale, doar o fâșie din lac are un proprietar cunoscut, care deține cadastru pe bucata în cauză. Restul lacului nu are deținători cu acte cadastrale.

Autoritățile, de mână cu afaceriștii!
Pe acest lucru au mizat și autoritățile locale care au permis ca lacul să ajungă groapa de gunoi a firmelor private care fac exploatare de lignit în zona respectivă. Așa a intrat în schemă firma afaceristului Ion Davițoiu, rudă cu cel care execută mai multe lucrări de tipul cariere private în zona Motru, adică Gorj, și Mehedinți.

Lucrări până noaptea, în timp ce autoritățile scriu amenzi!
Lacul Zăstrana, preferat de pescarii din zonă, ajunge astfel să fie umplut, în ultima lună, cu cantități impresionate de steril, lucru sesizat de localnici, dar și de reprezentanții unui partid politic care fac primele demersuri la autoritatea locală de stopare a acțiunii considerate poluante pentru mediu.
Demersul nu are niciun efect, primăria, prin primarul Bucurescu, încurajând exploatarea și haldarea sterilului în lac. De altfel, primarul are o ieșire publică în care explică faptul că lacul este doar ”o groapă” care trebuie astupată deoarece și anterior lacul a fost creat de mâna omului.
Edilul nu spune nimic de faptul că, în zonă, alte trei lacuri au avut aceeași soartă, autoritatea locală stând cu mâinile în sân și așteptând interesată ca firmele private să își facă treaba, devastând zona. Pescarii au fost însă uniți și au demarat propria anchetă, asta după ce autoritățile, la presiunea publică, au stopat pentru o perioadă astuparea lacului cu steril.
Trebuie menționat că până la decizia autorităților de mediu, lucrările au continuat și apoi s-au mutat pe proprietatea lui Carlaonț, care a pus mâna pe un lac, aflat în imediata apropiere a lacului Zăstrana.Lacul în cauză se află lângă microcariera experimentală a lui Carlaonț și a fost astupat deja de steril.

O dronă a surprins dezastrul!
Imagini surprinse de sus, cu o dronă, arată clar că lucrările firmelor celor doi au făcut dezastru în zona respectivă, dar autoritățile de mediu nu au intervenit pentru simplu motiv că afaceriștii au intrat în posesia terenurilor în cauză.
Grav este că lucrările respective au făcut să dispară trei lacuri din zona Motru (Steic, Anghelescu, Padin), fapt sesizat atât de pescari, cât și de localnici. Oamenii așteaptă acum ca autoritățile să intervină și să nu mai asiste neputincioase la acest dezastru ecologic, lacurile fiind anterior populate cu pește, dar fiind și un habitat natural pentru păsăret. De altfel, pe fondul reclamațiilor la adresa poluatorilor, pe Lacul Zăstrana s-a oprit și accesul pescarilor, lucru care nemulțumește practicanții acestui sport. Pescarii monitorizează însă zona și anunță că vor avertiza factorii de mediu de câte ori firmele private încalcă legislația și abuzează de avize parțiale obținute pentru explorare, dar care fac rău mediului înconjurător.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here