VIDEO: Parcare de poliţist, filmată de un şofer care a fost încătușat

311

Șoferul din Tismana, care a primit duminică o amendă de 500 de lei pentru că i-ar fi adresat cuvinte jignitoare șefului Secției de Poliție Rurală Nr. 4  Baia de Aramă, Marian Daniel Barbu, care se afla în timpul liber, le cere superiorilor agenților care l-au sancționat să ia măsuri și împotriva acestora. Fratele lui Cornel Mărgelu l-a filmat pe unul dintre oamenii legii în timp ce a condus autoutilitara lăsată fără plăcuțele cu numerele de înmatriculare, până la sediul Poliției, fără să poarte centura de siguranță. Mai mult, agentul a parcat autovehiculul în apropierea unui indicator cu ”Oprirea interzisă”, abatere pentru care un șofer trebuie să plătească 2-3 puncte amendă.  Bărbatul consideră că Poliţia a comis un abuz în tot ceea ce-l priveşte, sesizând Direcția Națională Anticorupție în acest caz. ”Mașina este parcată acolo, lângă semn, de o săptămână. Pentru polițistul care a parcat-o acolo ce măsură se va lua? Probabil nu va fi luată nicio măsură”, a spus Cornel Mărgelu.

Reprezentanții IPJ Mehedinți au fost contactați de reporterii Gorjeanul, fiind solicitate lămuriri privind modul în care au acționat agenții. Purtătorul de cuvânt al instituției, Lidia Viziru, a confirmat că bărbatul care le dă indicații polițiștilor se află la comanda Poliției Orașului Baia de Aramă, întrucât șeful este în concediu, dar și că se afla în timpul liber, deși în imagini se observă altceva. ”La data de 28 august, polițiștii orașului Baia de Aramă s-au sesizat din oficiu cu privire la blocarea străzii Milco Băieșul de către conducătorul unei autoutilitare. Procedând la legitimarea conducătorului auto, acesta a refuzat să-și decline identitatea și totodată să prezinte documentele solicitate, având o atitudine recalcitrant, adresând înjurii și amenințări, motiv pentru care a fost imobilizat și condus la sediul unității de Poliție. Totodată, la sediul unității de Poliție s-a stabilit faptul că autoutilitara nu avea asigurare obligatorie valabilă, motiv pentru care persoana în cauză a fost sancționată contravențional, fiindu-I reținute plăcuțele cu numerele de înmatriculare, respective permisul de conducere, pentru nerespectarea indicațiilor polițiștului rutier. De asemenea, menționăm că persoana ce a filmat speța nu și-a declinat nicio calitate oficială”, a precizat Mădălina Viziru, purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți.

De cealaltă parte, polițistul care a aplicat sancțiunile are o altă variantă, diferită de cea a superiorilor de la IPJ Mehedinți. Acesta a fost filmat în timp ce enumera motivele pentru care au fost aplicate sancțiunile, citind din procesul verbal. Prima amendă a fost aplicată pentru că l-ar fi înjurat pe șoferul autoturismului BMW, nimeni altul decât șeful  Secției de Poliție Rurală Nr. 4  Baia de Aramă, Marian Daniel Barbu, care a stat permanent lângă subalternii săi și a filmat întreaga scenă. ”I-a adresat cuvinte și expresii jignitoare numitului Barbu Marian Daniel. Ai fost sancționat conform legii 61, cu amendă de la două milioane la zece milioane. Amenda ți s-a stabilit 500 de lei, nu o amendă maximă”, a declarat agentul, în timp ce   șeful  său, aflat în timpul liber, i-a transmis să nu mai scrie mențiunile șoferului.

 

Bărbatul de 35 de ani, din Tismana, face acuzații grave la adresa agenților din cadrul Poliției Orașului Baia de Aramă, care l-au oprit duminică dimineața în trafic și l-au încătușat. Cornel Mărgelu susține că totul a pornit după ce șeful Poliției, aflat în timpul liber, a depășit o coloană de mașini și, aflându-se pe contrasens, i-a cerut să dea în marșarier. Pentru că gorjeanul ar fi refuzat, șoferul bolidului de lux le-ar fi făcut semn polițiștilor și a cerut să fie luate măsuri împotriva conducătorului autoutilitarei. Unul dintre agenți i-a aplicat și o amendă de 500 de lei, pentru că l-ar fi înjurat pe șoferul mașinii de lux, nimeni altul decât șeful Secției de Poliție Rurală Nr. 4  Baia de Aramă. ”Duminică dimineața am mers la piață, la cumpărături, la Baia de Aramă. Când am ajuns acolo, șoferul unui BMW care se afla pe contrasens m-a blocat, a oprit în fața autocamionetei mele și, fără să se prezinte, a zis să dau în spate, deși el a intrat în depășire și se afla pe contrasens. M-a înjurat. A spus «dă mă mașina înapoi să trec eu, dă-te-n…». Am zis să dea el că eu am prioritate, că nu sunt vinovat și să dea el cu spatele, pentru că el avea 10 metri, iar eu 30 de metri. Atunci i-a făcut semn unui polițist care dirija circulația, acesta a venit, mi-a cerut actele la control și mi-a spus direct că îmi ia permisul de conducere. O-am dat cartea de identitate și i-am spus că nu am actele la mine. BMW-ul a trecut pe lângă noi, deci avea loc să treacă, apoi a oprit la 20 de metri și șoferul a venit la fața locului. Atunci am aflat că era comandantul, șeful lor, pentru că filma și le dădea indicații. Polițistul nu s-a prezentat, mi-a cerut documentele, i-am spus că nu le am pe toate în original. Acel comandant dădea ordine. Mi-a spus să mă dau jos să îmi percheziționeze mașina cumpărată din Franța, unde am fost la muncă. În mașină eram eu, fratele meu și două fetițe, a mea și a lui. M-a tras forțat din mașină, apoi m-au imobilizat și mi-au pus cătușele, tot la ordinele comandantului, care le-a zis să mă încătușeze, pentru că nu îl lăsasem să treacă. În fața fetițelor s-a întâmplat totul. În timp ce încercau să mă întindă pe capotă, aceștia m-au lovit cu picioarele, m-au apăsat cu coatele pe coloană, m-au lovit la coaste”, a declarat Cornel Mărgelu, în exclusivitate pentru Gorjeanul. Acesta a fost eliberat, după ce a ajuns la sediul Poliției Orașului Baia de Aramă.

 

La plimbare cu polițistul

 

În imaginile surprinse de fratele său se observă cum un alt polițist se urcă la volanul mașinii înmatriculate în Franța și pornește la drum, fără să știe unde se află frâna de mână. Acesta a primit răspunsul de la pasager și de la fiica sa de 11 ani. ”Mi-a fost frică, pentru că nu știa unde e frâna de mână, îi spunea fata unde e, fata plângea. Au terorizat copiii”, a declarat pasagerul. Șoferul a obținut și un certificat medico-legal, după ce ar fi fost rănit la mâini cu cătușele, apelând și la un avocat. Bărbatul a rămas fără permis și a primit o amendă, fiindu-i ridicate și plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Cornel Mărgelu locuiește în satul Celei, din Tismana. Acesta lucrează în construcții, în Franța și s-a întors acasă în concediu.

”Când am ajuns eu la Poliție l-am întâlnit pe domnul cu tricou roz, care filma, șoferul autoturismului de lux, m-am prezentat și s-a prezentat și acesta. Mi-a spus că este comandantul Poliției Orașului Baia de Aramă. S-a prezentat comandantul, apoi a rămas agentul de Politie, îi spuneau Cătălin. Am întrebat ce s-a întâmplat. Au dat în bâlbâială, spuneau că erau mai multe persoane în mașină. I-am spus că pentru asta îi dădeau o amendă. Apoi a zis că nu știau daca e valabilă asigurarea sau nu. Iar fratelui pentru că ar fi tulburat liniștea publică. I-am spus să le dea procesele verbale să le semneze în prezența mea, dar a refuzat, probabil pentru că unul dintre clienții mei a vrut să scrie la mențiuni că miroase a alcool. Mi s a parut și mie că miroase a alcool. S-a contrazis cu mine că nu trebuie să scrie la alte mențiuni și că va trimite procesele verbale prin poștă. Am făcut plângere la DNA, la București, împotriva comandantului și a celor trei subofițeri de Poliție, precum și a unui polițist local”, a declarat Constantin Mischie, avocatul celor doi bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here