Maria Mogoe de 84 de ani, suferind de o cagrenă extinsă la picior, a solicitat prin aparținători marți seară acordarea unui calmant, femeia suferind de dureri groaznice. Nici la 24 de ore de la solicitare nu l-a primit, ambulanța neoferind calmante, medicul de la centrul de permanență din Câlnic refuzând să vadă bolnava, pentru că dormea, iar Direcția de Sănătate Publică Gorj a ignorat total reclamația verbală, în lipsa uneia scrisă.
Bătrâna din Câlnic fost trimisă acasă de la spital, pe motiv că șansele sale de supraviețuire sunt extrem de mici. Ginerele femeii a sunat, ieră seară, la 112, spunând de problemele de sănătate ale bătrânei și solicitând ajutor. La domiciliul femeii venit o ambulanță, dar personalul de pe salvare a transmis că nu deține calmante, indicând familiei să se adreseze Centrului de Permanență Câlnic, lucru pe care aceștia l-au și făcut.
,,La ora 21.00, marți, medicul aflat în Centrul de Permanență Câlnic dormea. Am trezit-o pe doamna doctor din somn pentru a o ajuta pe soacra mea, cu atât mai mult cu cât aceasta era și medicul de familie a rudei mele. M-am trezit cu un refuz al doctoriței de a veni în sprijinul bolnavei, pe motiv că ea nu poate părăsi unitatea medicală, și nu poate astfel ajunge la bolnavă. Probabil, doctorița Minela Andrei a fost supărată că am trezit-o din somn. A văzut și că am filmat-o. Am sunat presa, iar doctorița când a văzut că încerc să vorbesc cu jurnaliștii, mi-a închis una centrului în nas”, a declarat Dan Mogoe.
Omul a sunat apoi la Direcția de Sănătate Publică Gorj, anunțând incidentul. Nu a avut nici aici succes, o voce de la celălalt capăt al firului indicându-i să facă o plângere scrisă la adresa medicului din centrul de permanență. Despre suferința bătrânei, nimic, nu era doar treaba DSP…
La o zi după cele petrecute, bătrâna este în aceeași stare, nici DSP nici Centrul de Permanență nu au intervenit deloc ca să amelioreze durerea femeii suferinde.
DSP Gorj, așteptată să facă anchetă!
Revoltată de acuzele familiei bătrânei, deși i-a refuzat pe ambii soți Mogoe nedorind să facă vreun efort pentru bătrâna muribundă chiar dacă aceasta era și pe lista ei de medic de familie, doctorița Minela Andrei a avut o reacție pe pagina ziarului. A avut grijă să îi tragă ,,de urechi” tot pe jurnaliști și să dea de înțeles că nu dormea în cabinet, deși a fost așteptată de ginerele bolnavei câteva minute să iasă dintr-o încăpere aflată în beznă. Mai mult, doctorița a dat de înțeles că i-ar fi fost frică să plece ,,cu un necunoscut”, uitând probabil că și soția omului s-a prezentat la centru cu aceeași solicitare. Medicul nu spune însă că a refuzat, din prima, să ajute bătrâna, deși ar fi putut să urce în mașină și să se deplaseze zece minute la locuința femeii pentru a-i face acesteia un calmant.
,,Credeam că jurnaliștii verifică informațiile înainte de a le publica! Acum e miercuri, ora 15.20. Solicitarea a fost făcută aseară(marți) la ora 21.30. Unde sunt cele 24 ore de când s-a cerut calmantul? Înainte de a veni la noi domnul spune că a venit ambulanța și nu i s-a administrat nimic pentru că nu aveau calmante…greu de crezut! Toți aveți fiice, soții, mame! Ați fi de acord să plece la ora 22 cu un necunoscut? Omul poate fi de bună credință, dar în fața ta poate sta un om agresiv, alcoolic sau un psihopat… Azi de dimineață am vorbit cu fiica bolnavei și i-am zis că vreau să o văd. Mi s-a spus că nu știe dacă e de acord cu asta sora dumneaei(soția celui cu filmarea)….Deci starea de sănătate a mamei nu mai conta la ora 8 dimineața…..Nu vreau să mă disculp, dar mă doare nedreptatea… mai ales că eu chiar am grijă de pacienții mei! Oare ce încredere mai pot avea eu în jurnaliști? Să mai spun că nu dormeam? Asta probabil nu mai contează”, a transmis dr. Andrei. Urmare a răspunsului doctorului, nu contează că era de familie ori de gardă la momentul solicitării, o întrebăm și noi pe Minela Andrei dacă refuzul dânsei, ca persoană care a depus jurământul lui Hippocrate, a fost sau nu profesionist și dacă îi pasă cu adevărat de pacienții săi? Acest cod de onoare al medicilor care vorbește de conștiință și demnitate spune următoarele: ,,Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră” și ,,Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială”. Jurământul vorbește despre profesia de medic, nu despre când este doctorul de gardă sau de familie, ori dacă profesia se practică doar între orele de program. Nu, doamna DOCTOR?!
A.STOICA
Stimata DOAMNA JURNALIST Anamaria Stoica, dvs imi vorbiti de juramantul lui Hippocrate….EU imi respect juramintele, nu am facut si nu voi face rau nimanui niciodata! Justitia Divina nu-l iarta pe cel care face rau…. Sa vorbim de profesionalism! Dvs, ca jurnalist, cind primiti o informatie sunteti obligata sa o verificati din cel putin doua surse. Nu ati facut-o… De ce??? Incidentul s-a petrecut seara iar a doua zi dimineata era si postata stirea… In al doilea rand, as vrea sa va intreb: legea protejarii datelor nu este valabila si pentru dvs? De unde aveti fotografia pe care ati publicat-o? Va spun eu: ati preluat-o de la o filmare facuta in urma cu 5 ani, in timpul unui interviu dat de mine cu ocazia deschiderii centrului de permanenta. Ati avut grija sa ma prindeti cu ochii inchisi ca sa influentati opinia publica. Oare legal, aveti acest drept? Faptul ca am iesit din cabinetul meu unde era lumina stinsa nu inseamna ca dormeam! Eram dupa 12 ore de munca, zeci de consultatii la cabinet plus ce avusesem in CP! Stateam in cabinet si citeam ceva pe internet. De unde atata dorinta de a face rau? Nu puteti calca in picioare cu nonsalanta imaginea si viata unui om! De fapt, dvs imi cereti sa incalc legea, sa plec din CP desi, legal, nu am voie sa fac asta dat fiind faptul ca Centrul de Permanenta Cilnic este fix, nu mobil si nu dispune de ambulanta! Reiterez: dimineata la ora 08:00, dupa terminarea programului in CP, am vrut sa vad pacienta! Am fost refuzata de fiica dumneaei. Dvs ati afirmat ca nu s-a interesat nimeni de batrana… Alta dezinformare… Si mai vorbim de profesionalism…
Domna DOCTOR ANDREI, am considerat că meritați un răspuns la mesajul dvs. pentru că văd că, din păcate, încă aveți nelămuriri în ceea ce privește activitatea mea ca jurnalist. Am realizat acel reportaj după ce am vorbit în prealabil cu familia bătrânei, oamenii fiind profund revoltați. Nu am vorbit joi, când dumneavoastră ați tratat aparținătorii cu spatele, ci a doua zi după-amiaza cu puțin timp înainte să public știrea pe pagina de internet. Evident că am verificat informația, iar unul dintre aparținători își demonstra spusele cu o vilmare video, RELEVANTĂ, în susținerea spuselor lui. Nu am văzut pe filmare ca dvs să vă luați geanta și să fugiți la căptâiul bolnavei. Erați medicul ei de familie, ce înseamnă oare de familie, înseamnă că vă cunoașteți pacienții și familia lor, că aveți grijă de sănătatea lor. dar dvs. nici nu știați bolnava, ați dovedit asta. Mai mult, DUMNEAVOASTRĂ NU AȚI VRUT să tratați pacienta, indiferent că venise la camera de gardă sau în privat. Ați motivat a doua zi că nu v-ați fi dus cu un bărbat, noaptea, adică la ora 21.00 la bătrână acasă, deși femeia v-a plătit ani de zile pentru munca de medic de familie. Puteți să vă urcați dvs în mașina proprie și să însoțiți femeia ori soțul ei, acasă la bolnavă. Îmi spuneți că ați respectat jurământul lui Hippocrate, eu vă spăun că nu ați făcut asta iar faptele vorbesc de la sine. Dacă dvs nu v-ați pus în locul pacientei, eu am făcut asta, m-am gândit cum ar fi reacționat dacă pe patul respectiv era mama mea. DVS. nu ați făcut asta. Ați preferat să DORMIȚI în cabinet, în timp ce salariul vă intra pe card, nu?! Sunteți plătită din bani publici, nu din bani privați, așa că ceea ce faceți dvs în timpul serviciului este și problema mea. Eu nu am vorbit de ce ați făcut dvs. în porofesie în ultimii ani, ci cum ați reacționat la situația din aceea seară. Și nu ați făcut-o PROFESIONIST, doamna doctor, că de omenie în acest caz nu este vorba nici de jurământul făcut care nu spune dacă interveniți când sunteți de gardă, sau la cabinet. Dacă incidentul se petrecea în avion ce făceați, doamnă? Vă uitați pe geam că nu erați la serviciu? Mă întreb și ei, ca plătitor al salariul dvs. și al altora?! Sau nu pot face asta, că nu e destul de PROFESIONIST?!
Mai mult, mă luați că am folosit o fotografie cu dvs cu ochii închiși. Căutați pe google numele dvs, vedeți la ce fotografii vă duce, exact, la una în care sunteți cu ochii închiși. V-am pozat eu cumva?? Vroiați una cu dvs. într-o ținută de zi, de seară?? Este una făcută cu dvs în timp ce deschideați acel centru de permanență și le primițeați localnicilor că veți sări în ajutorul lor. Sau nu? Le spuneți ce salariu veți încasa la cabinet, loc în care veniți ca să dormiți? Poate mă lămuriți dvs. Eu doar mi-am imaginat ce ați spus cu 5 ani în urmă… Apropo erați într-un spațiu public, nu la dvs. în dormitor, așa că studiați legea datelor cu caracter personal, înainte să îmi dați lecții de jurnalism. Doamnă nu ați vrut să plecați, pot înțelege asta, dar de ce nu ați cerut familiei să o aducă la dvs. De ce nu ați trimis asistenta, de ce la prima oră la ieșirea din gardă nu ați fost la poarta femeii. Imi e cred să cred că v-ar fi închis ușa în nas așa cum ați făcut dvs. cu ginerele bolnavei. În rest, le urez sănătate pacienților dvs. și noroc și să nu aibă nevoie de medic.
ANAMARIA STOICA
„Audiatur et altera pars” este absolut obligatorie.