VIDEO: Lucrări execrabile executate de o firmă din Băilești la rețeaua de canalizare din Brănești! S-a lăsat cu amenințări

4655

Pe raza comunei Brănești se execută lucrări la rețeaua de canalizare, încă din vara anului trecut. Lucrarea a fost câștigată de o firmă din Craiova, dar a subcontractat-o unei societăți din Băilești, care a început organizarea de șantier în iulie 2020, cu trei salariați. Restul de angajați cu care s-a început efectiv lucrarea o reprezintă câțiva angajați aduși apoi din Dolj și un salariat din localitate. Omul ajunge însă după două luni să nu își mai primească salariul lunar, dar să fie ținut să lucreze în continuare, cu promisiunea că îi vor fi plătite dările la salariu, iar banii din urmă îi vor fi dați pe parcurs, când firma va primi banii pe lucrările executate. Acest lucru nu s-a mai întâmplat; firma a încasat banii, deși lucrările sunt de proastă calitate, dar omul nu a mai fost plătit, lucru sesizat de către acesta la ITM Gorj. Sesizarea angajatului a fost redirecționată spre ITM Dolj, cu câteva zile în urmă. Anterior depunerii sesizării, administratorul firmei din Băilești ajunge să își amenințe lucrătorul că dacă face publice aspecte legate de lucrarea proastă, el vine și ,,îl demolează” pe acesta și ,,îl termină”. Cel amenințat anunță că intenționează să depună o plângere penală împotriva patronului din Băilești.

SC DANIROD SRL, administrată de Mitică Doru Daniel, este cea care de un an de zile se chinuie să execute rețeaua de canalizare din Brănești.
Dintr-o rețea care trebuie să fie realizată pe 28 de km, firma din Băilești reușește, într-un an, să execute 4 kilometri, lucrări de proastă calitate, demonstrate chiar de unul dintre angajații care a lucrat un an de zile pentru aceasta firmă, la investiția din Brănești.
Fostul lucrător este Ion Ilina, un tânăr de 38 din comună Brănești, care a lucrat cot la cot cu angajații din Dolj, în condiții greu de imaginat, pentru introducerea conductei de canalizare în zona satelor Capul Dealului-Pârâu și la Gilortul-Bădești.
Ilina povestește acum că a lucrat extrem de neprevăzut, fără echipament de protecție, fără panouri de protecție a malurilor, putând oricând pământul să se surpe peste el și peste alți lucrători aflați la o adâncime de peste 4 metri.
Omul spune că deși firma trebuia să își asigure salariații, le-a impus să își cumpere câte o vestă reflectorizantă, ei lucrând fără căști de protecție și fără încălțămintea adecvată. Lipsa echipamentului a fost trecută cu vederea, dar lipsa salariilor a determinat angajatul din Brănești să riposteze, încercând să vorbească cu administratorul firmei și să își solicite drepturile salariale.
De câte ori își cerea banii, acesta era amânat, ca într-un final să fie amenințat că dacă face publice aspecte legate de lucrarea extrem de proastă, lucrătorul va suferi tot el consecințele acestui fapt.
Dureros este că autoritate locală a ignorat total felul în care se execută această lucrare pe raza comunei Brănești, spune salariatul, care povestește că primarul a fost în trecere prin șantier, nefiind preocupat să vadă aspecte care țin de respectarea caietului de sarcini.
În ceea ce privește comisia de recepția, aceasta nu a fost făcută prin șantier.
Ilina încearcă să își facă dreptate, cerând ajutor la ITM, la poliție, urmare a amenințărilor, la justiție deoarece va depune la instanță o cerere de chemare în judecată a firmei pentru obținerea drepturilor salariale neprimite nici în prezent.


,,Nu am primit salariul din noiembrie 2020 până în prezent.
Deși mi-am cerut banii de mai multe ori și am semnat un contract de muncă, patronul și-a permis să mă lase fără bani și chiar să mă amenințe că mă demolează.
Autoritățile ar trebui să vadă în schimb că firma din Băilești a demolat la propriu drumul județean care face legătura localității Capul Dealului cu Cărbunești, poduri, stâlpi și drumurile comunale din satele Gilortul și Bădești, unde asfaltul este în garanție. Îmi doresc ca ITM să verifice situația deoarece sunt și alți salariați în situația mea, deoarece la final am ajuns să lucrăm trei oameni, din care unul la negru.
Este grav că o firmă din alt județ își permite să facă legea în Gorj și nimeni nu o trage la răspundere”, a spus Ion Ilina.
Fostul salariat avertizează că această investiție este imposibil să funcționeze la terminare deoarece căminele sunt amplasate pe șanțuri pe unde curge apa pluvială, conductele sunt sparte, fisurate, fără garnituri, fără materialul adecvat sub acestea, totul fiind făcut la norma ca lucrarea să fie terminată repede și nicidecum bine.
Unele cămine sunt amplasate în poarta cetățenilor, aceștia fiind obligați de situație să își mute intrarea în gospodării din cauza poziționării căminului în fața proprietății.
Investiția de la Brănești este făcută pe PNDL, dar, din păcate, supravegherea investiției nu există, firma lucrând fără oameni, prost plătiți sau deloc, necalificați, rezultatul fiind de slabă calitate.
Localnicii spun că rețeaua de canalizare nu va funcționa deoarece au văzut și ei cât de prost s-a lucrat la aceasta. Un exemplu în acest sens este verificarea țevilor cu apă aruncată în cămin cu găleata. Dacă lucrarea era bine făcută, verificarea asta ,,la găleata” nu își avea rostul, spune fostul salariat, care așteaptă ca autoritățile să se autosesizeze și să verifice lucrarea executată din bani publici.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here