VIDEO: Expoziția de ovine de la Caransebeș, la prima ediție, un exemplu pentru Gorj

1407

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Ovinelor și Caprinelor din Caransebeș a găzduit, la finalul lunii octombrie, prima ediție a Expoziției de Ovine, acțiune pe care și-au dorit-o crescătorii de oi de multă vreme. Acest gen de eveniment ar trebui realizat și la nivelul județului Gorj unde sunt nenumărați crescători de animale.

Organizatorii nu au ales întâmplător ziua în care s-a organizat evenimentul. Asta, de către Asociația Crescătorilor de Ovine din Caraș-Severin, prin Marinca Bălan, conducător de registru și responsabil cu controlul oficial al calității.
S-a preferat o zi de sărbătoare deoarece, potrivit credinței populare, Sfântul Dimitrie sau Dumitru este considerat patronul spiritual al păstorilor.
La eveniment au fost prezenți peste 45 de crescători de oi din Caraș-Severin, care au prezentat foarte multe exemplare de oi de la rasa Creața de Caransebeș, încă neomologată, până la diverse tipuri din raza țurcană, unele care sunt pentru producția de lapte, altele pentru lână, care din păcate se pierde pentru că nu mai există piață de desfacere, altele pentru carne, animale bine întreținute de către crescători, care recunosc că meseria de oier nu se mai caută, astfel că majoritatea au dezvoltat mici afaceri de familie, ce se moștenesc din tată în fiu, unii având în gospodărie 40 de oi, alții având o întreagă armată de peste 700 de suflete.
Printre cei care au pus umărul la organizare se numără și Ionică Bona de la Ilova, un crescător de animale care a dorit să se reia tradiția expoziției de ovine de la Caransebeș, pentru ca oamenii să se poată întâlni, să afle de diferitele legi din agricultură, sau despre problemele pe care le întâmpină crescătorii.
Evenimentul a fost un succes și poate fi considerat un exemplu de bună practică și pentru asociațiile similare din Gorj care pot realiza ceva similar și în județul nostru.
A. S.