VIDEO: „Dealul Muierii” – brandul regional menit să ajute turismul din Gorj!

1641

Un deal plin cu legende, puțin cunoscute însă de călătorii care vin cu miile pe el, mai ales vara, ar putea ajuta la renașterea turismului pe meleagurile Gorjului. Festivalul „Dealul Muierii” a debutat ieri la Polovragi și va continua în diverse localități din județul nostru, dar și din Vâlcea și Dolj, urmând să se încheie la sfârșitul săptămânii. Ieri dimineață câteva zeci de fete au pornit de la Peștera Polovragi într-o călătorie menită să refacă un traseu care are legătură cu legenda conform căreia femeile din zonă s-au luptat în trecut cu turcii, iar ulterior s-au retras în peșterile din nordul Olteniei.
Fetele o vor avea în fruntea lor pe solista de muzică populară Cristina Giuvelescu, care este de loc din Alimpești și care a compus cu această ocazie și o doină pe care a interpretat-o în premieră la ceremonia de deschidere a festivalului. „Am crescut și m-am născut pe Dealul Muierii și sunt mândră că fac parte din acest proiect, m-a emoționat totodată și m-au năpădit o grămadă de amintiri și mă simt foarte bine. Împreună cu fetele voi parcurge tot acest traseu de zeci de kilometri. L-am mai mers, de multe ori, așa că nu e ceva nou sau greu pentru mine, pentru că l-am mai mers”, a spus artista de muzică populară.
Cel care a inițiat proiectul este craioveanul Valentin Mitrică, director la Cluster Bio Oltenia, care a promovat și alte proiecte turistice în regiune în ultimii ani.
„Fetele vor merge pe drumul carelor, undeva de-a lungul Oltețului, și vor ajunge în zona Sârbești – Alimpești, unde se întâlnesc cu celelalte fete care vin de la Peștera Muierii și de la Peștera Frumoasa din Valea Cernei, iar acolo Cristina Giuvelescu le va primi cu formația de dansuri populare și, bineînțeles, servesc masa de prânz. Sunt așteptați cât mai mulți turiști să vină pe traseu ca să fie alături de fete. Noi ne dorim să punem în valoare legenda Dealului Muierii și a luptelor de aici tocmai pentru a dezvolta turistic zona asta pentru că este vorba de drumul carelor, e vorba de drumul dacilor, de drumul transhumanței, este un deal încărcat de istorie pe care noi vrem să îl promovăm cu identitatea locului, cu meșteșugurile, cu gastronomia locală pentru a pune în valoare și a dezvolta regiunea Oltenia”, a menționat inițiatorul proiectului. Primarul Gheorghe Epure a fost bucuros că proiectul a debutat la Polovragi, el fiind convins că, în timp, festivalul va ajuta la dezvoltarea turismului în zonă. „Istoria trebuie să fie cunoscută și prin astfel de manifestări o renaștem pentru a fi cunoscută. Sperăm și la mai mulți turiști, evident. Peșterile de la noi sunt cele în care se retrăgeau femeile întotdeauna când aici veneau cotropitorii. Peștera Muierii de aici își trage numele, de la femeile care se retrăgeau din calea păgânilor. În momente de restriște și greu încercate, în cumpene, aceste femei se uneau și porneau din disperare la luptă. Același lucru vrem să îl surprindem și acum. E nevoie ca să ne mobilizăm, să fim uniți și să facem ceva în țara asta frumoasă”, a menționat edilul. Colegul său, Ion Ciocea, de la Bustuchin, se gândește însă și la ce fonduri poate să atragă, fiind convins că noul brand regional îl va ajuta în acest sens.
„Sunt născut și crescut pe Dealul Muierii, desigur. Proiectul acesta, pentru mine, nu numai că vom reda istoria trecutului tinerilor și toți cei care citesc mai puțin sau nu au avut ocazia să audă de Dealul Muierii, pentru mine este partea cealaltă, scrierea de proiecte și atragerea de fonduri pentru că prin acest cluster putem lua fonduri direct de la Bruxelles. Nu trebuie să stăm la mâna politicienilor, la mâna guvernanților”, afirmă Ciocea.
Dealul Muierii pornește din apropiere de Transalpina și include Pădurea Colorată și Căsuța Răsturnată, administratorul celei din urmă locații, Alex Ducu, fiind convins că numărul turiștilor va crește prin promovarea acestui brand regional. „Noi avem turiști, nu zic, dar cu ajutorul acestui deal chiar trag speranțe foarte foarte mari că o să reușim să dezvoltăm zona Olteniei, pentru că este un proiect care se desfășoară în 3 județe. Chiar sunt sigur că se va dezvolta mult mai mult, și, automat, dacă vor ajunge oamenii pe Dealul Muierii or să vină și pe la noi pentru că suntem foarte aproape, adică chiar de aici începe Dealul. E loc pentru a dezvolta multe proiecte în turism în această zonă”, spune administratorul de la Căsuța Răsturnată.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.