În ziua în care legea care interzice bullyingul în școli a intrat în vigoare, la Colegiul Tehnic Motru două eleve de clasa a XI-a se băteau în sala de clasă, în văzul colegilor, una adresându-i alteia cuvinte jignitoare și amenințări. Victima incidentului este o elevă care provine dintr-un centru de plasament, aceasta fiind în grija unei familii din Motru. Directoarea Colegiului Tehnic Motru, Adela Rușeț, susține însă că ambele eleve s-ar face vinovate de bătaia din sala de clasă și o indică drept culpabilă și pe o a treia, care a filmat când cele două colege se dedau la acte de violență, una spunând fără remușcare ,,te omor” de câteva ori la adresa celeilalte. Jandarmii le-au aplicat sancțiuni elevelor, în timp ce o polițistă a discutat a doua zi cu fetele, aparținătorii fiind chemați la școală de conducerea liceului. Măsurile pe linie educațională nu s-au luat însă deoarece Comisia pentru Combaterea Violenței din liceu se va întruni abia la finalul săptămânii viitoare.
Incidentul a avut loc, săptămâna trecută, în incinta Colegiului Tehnic Motru, la pauză. Elevii de clasa a XI-a de la profilul Electromecanică erau în sala de clasă când a izbucnit altercația dintre cele două fete.
Una dintre ele o aruncă la pământ pe cealaltă și se urcă peste ea, în aplauzele unora dintre colegi. Un elev, apoi altul intervin încercând să o oprească pe eleva violentă care susține de mai multe ori: ,,Ești proastă, …că te omor aicea! Te omor!
Pleacă de aici că te omor..!”. Este ținută cu greu de unul dintre colegii din clasă care o imobilizează lângă catedră. Victima, cealaltă elevă, abia se ridică de jos. Își caută ochelarii căzuți la pământ în urma atacului colegei sale. O altă colegă intervine și o ridică de jos. Cel puțin asta apare într-o filmare făcută cu telefonul mobil de o altă colegă, care a considerat oportun să imortalizeze momentul.
Fetele, împăcate de nevoie
Incidentul s-ar fi mușa-malizat, spun elevi din liceu, asta dacă filmarea nu ajungea și la Gorjeanul. După ce filmulețul este făcut public în cadrul unei emisiuni tv, poliția se autosesizează, dar și jandar-meria. Drept urmare, jandarmii le aplică fetelor sancțiuni contravenționale, iar o polițistă vine și discută cu ele.
Intervine și conducerea școlii care cheamă în cele din urmă aparținătorii elevelor la școală, și o bagă în anchetă și pe cea care a filmat totul cu telefonul mobil. Fetele se împacă, iar cazul se acoperă, sau se înceacă asta, deoarece Comisia de Combatere a Violenței din unitatea de învățământ nu s-a întrunit nici la o săptămână de la gravul incident, care intră sub incidența noii legi a bullyingului, recent intrată în vigoare. ,,A fost mai mult o îmbrânceală și una dintre ele s-a împiedicat”, a spus, inițial, ieri, directoarea liceului, Adela Rușeț, ca apoi să-și nuanțeze declarația. ,,Incidentul a avut loc într-o pauză, săptămâna trecută, dar fetele s-au împăcat. Jandarmii le-au aplicat sancțiuni pentru ambele fete, urmare a comportamentului manifestat la școală. Cazul a fost menționat într-un referat al directorului adjunct al școlii care se afla la acel moment în unitatea de învățământ. A făcut mențiuni și profesorul de serviciu. Referatul a ajuns la Comisia de Combatere a Violenței din cadrul școlii care va pune în discuție cazul și măsurile ce vor fi luate. Comisia se va întruni însă la finalul săptămânii viitoare, avem un cadru specializat pentru prevenirea bullyingului, s-au și făcut activități pe această temă, de prevenire”, a mai menționat directoarea școlii, explicând ce decizii poate lua Comisia.
Media la purtare scăzută?!
,,Se poate ajunge și până la scăderea mediei la purtare pentru elevele implicate. Amândouă au fost vinovate, dar și mai vinovată a fost eleva care a filmat. Nu avea voie la școală cu telefonul mobil și mai mult să filmeze cele petrecute.
Cele două eleve s-au împăcat însă, iar părinții au fost chemați la școală, una se află în plasament, este adevărat, iar cealaltă provine dintr-o familie normală. Niciuna nu a mai fost implicată în astfel de incidente. Ele ar fi trebuit să își vadă fiecare de treabă și să nu se mai ațâțe una pe alta. În baza a ceea ce decide Comisia se vor lua măsuri în Consiliul Profesoral al școlii”, a completat Adela Rușeț. În concluzie, abia săptămâna viitoare se va cunoaște ce măsuri va lua școala pentru sancționarea elevelor vinovate, dar și măsurile de prevenție a acestui feneomen.
ANAMARIA STOICA
Ce este bullying-ul?
Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare, vinerea trecută, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violenţă psihologică. „În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”, se arată în noua prevedere introdusă în Legea educaţiei. În aceeaşi lege a mai fost introdusă o menţiune care arată că profesorii şi învăţătorii vor fi instruiţi, în cadrul sesiunilor de perfecţionare pe care le urmează, şi cu privire la violenţa psihologică – bullying.
Aceştia vor învăţa cum să identifice fenomenul şi cum să aplice strategiile şi măsurile potrivite. Potrivit legii, bullying-ul (violenţa psihologică) poate fi definit ca: „acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”. În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări, Ministerul Educaţiei trebuie să elaboreze toate normele necesare aplicării. În lege nu au fost introduse sancţiunile pentru bullying, însă este menţionat că profesorii vor aplica măsurile. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
retardate… altceva mai stiu?!? vai mama lor