VIDEO: Atacați de urs chiar lângă casă! Lucrau la stupină!

7753

Doi bărbați din Obârșia Cloșani au văzut moartea cu ochii după ce un urs i-a atacat chiar în apropierea casei lor. Norocul mehedințenilor a fost că au primit repede ajutor medical și au scăpat cu viață pentru că, altfel, situația devenea mult mai dramatică în comuna de lângă Baia de Aramă. Oamenii spun că cel puțin un urs a tot fost văzut în ultimele zile în localitatea lor, unul mergând pe drumul național chiar în fața unui microbuz care transporta călători de la Târgu-Jiu spre Băile Herculane. Incidentul de miercuri seara a avut loc în contextul în care cei doi bărbați atacați de sălbăticiune se îngrijeau de niște stupi pe care îi aveau la câteva sute de metri distanță de casă. Locuința, retrasă pe un deal, lângă o pădure, a devenit locul perfect pentru ursul înfometat. Soția unuia dintre răniți spune că a încremenit când i-a văzut pe cei doi venind înspre casă plini de sânge și urlând de durere.
„Eu nu am fost în stare de nimic atunci când i-am văzut pe ei. Erau plini de sânge, aveau mâinile băgate prin haine ca să mai oprească din hemoragie și urlau de durere. A fost ceva de nedescris. Am apucat doar să îl sun pe domnul primar ca să îl chem la noi pentru că eu nu mai eram în stare să judec și să pot să sun la 112.
Am luat găleata și am aruncat apă pe ei pentru că le era rău și așa măcar și-au mai revenit. Erau loviți, mușcați peste tot, mai ales pe față, pe mâini și pe piept. Nu au apucat să îmi povestească nimic pentru că urlau de durere și spuneau că i-a atacat ursul. Zbierau săracii de nu mai puteau. Eu m-am speriat de nu mai știam nici cum mă cheamă. N-am pățit din astea până acum, dar acum a fost ceva de groază”, a spus Anamaria Vlad, nevasta unuia dintre cei atacați de fiara sălbatică. Primarul comunei, Iacob Murdeală, spune că nici lui nu i-a venit inițial să creadă că un atac atât de violent a fost posibil chiar în localitate. „Prima dată când m-au sunat ca să vin să îi ajut nici nu se înțelegea ce spunea persoana de la telefon. Eu am crezut că e vreun accident pe drumul principal și m-am urcat în mașină și am mers spre Băile Herculane. În timp ce conduceam am mai primit un telefon și de abia atunci am înțeles că ursul îi atacase pe cei doi.

Am mers acolo și i-am văzut plini de sânge. I-am întrebat dacă au sunat la 112 și mi-au spus că nu. Normal că atunci am sunat la Ambulanță și am cerut să vină salvarea să îi ia să îi ducă la spital. Nici nu puteau să vorbească, să spună ce li se întâmplase. Unul era leșinat pe jos, celălalt urla de durere. Nu știai ce era acolo. Am înțeles până la urmă că i-a atacat ursul și i-a mușcat, zgâriat, în mai multe locuri”, a menționat edilul. De la Baia de Aramă, cei doi răniți au fost transferați la Drobeta Turnu Severin, unde medicii au reușit să le salveze viața. Imediat după ce s-a dat alarma, localnicii au primit alertă pe telefoanele mobile, fiind sfătuiți de autorități să rămână în case pentru că în zonă se află animale sălbatice care le pun viața în pericol. „Inițial nu am știut nimic, dar când am primit mesajul prin Ro-Alert mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva grav. Ni se spunea prin mesaj că doi bărbați au fost atacați și noi să fim atenți, să nu ieșim din casă. Sunt animale periculoase pentru că în urmă cu niște ani buni am mai avut un om mâncat de urs și un altul atacat. Acum, în ultimii ani, nu mai fuseseră probleme, dar uite că s-a întâmplat din nou”, a spus un localnic. Sătenii povestesc destul de speriați că în ultima vreme au tot zărit urși.
Un astfel de animal a fost filmat inclusiv de niște muncitori care lucrează la un drum prin sat, în timp ce un altul a fost văzut mergând pe drumul național ce face legătura între Târgu-Jiu și Băile Herculane. „Ieri dimineață l-au văzut oamenii mergând pe drumul principal înaintea microbuzului care duce oameni de la Târgu-Jiu la Timișoara. Era pe drum și nu avea nici un stres. Stresați suntem noi acum, că uitați ce se întâmplă. Dacă îl împușcă un vânător i se face dosar penal, dar ursul că ne omoară pe noi acasă nu pățește nimic. Autoritățile trebuie să intervină pentru că în sat a intrat spaima. La toți ne este frică. Vă dați seama că unii dintre noi au și văzut ursul umblând pe aici și dacă el e liber în continuare liniștiți nu putem să stăm”, a spus un bătrân. „Din astea vedeam pe la televizor că sunt prin Harghita și Covasna, nu pe aici, pe la noi. Dar și la noi au început să se înmulțească. Ori că or fi fost aduși din alte părți, că prea au apărut brusc, dintr-odată. Ne e frică pentru că avem doar pădure în jurul nostru, iar ei acolo stau. Vin din pădure în sat, îi văd oamenii pe drum, nu se mai sperie, iar noi trebuie să fim foarte atenți. Suntem bătrâni, cum să ne ferim noi dacă ne întâlnim cu ursul în cale?”, a întrebat retoric o pensionară din sat.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here