VIDEO: Al doilea cutremur, MAI MARE, în Gorj! Zeci de clădiri și mașini avariate la Târgu-Jiu!

4586

* A fost convocat Comitetul Județean de Urgență: Peste 50 de apeluri urgență la 112 în trei județe. La Gorj – efecte în trei localități, Arcani, Bumbești Jiu, Târgu Jiu – persoane ajunse la urgențe cu atac de panică și traumatisme minore. La 16.30, avarii: 7 case de locuite, fisurate la Arcani, șase la Târgu-Jiu. Patru sedii de institruții publice, două spații comerciale și cinci blocuri de locuit, două la Târgu-Jiu, trei la Bumbești Jiu.
* Prefectura Gorj, Primăria Târgu-Jiu și Stadionul Municipal, avariate!
* Biserica din Arcani, crăpată!
* Tencuiala, geamurile și cărămizile au împânzit străzile din municipiu

Un cutremur puternic s-a produs, ieri, 14 februarie 2023, la Tîrgu-Jiu, mai mare decât cel de luni, având o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimţit în Bucureşti, precum şi în alte oraşe. A avut loc la ora 15. 16, la o adâncime de 6,3 km.

Au fost patru replici, la ora 17.24 fiind o replică de 4,2, la o adâncime de 15 km. Multe clădiri publice și private au fost serios avariate, pereții crăpând și căzând bucăți și cărămizi.
Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a emis o alertă de cutremur în care magnitudinea a fost estimată la 4,5.
Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,7 pe scara Richter. Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.
„În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.
Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov”, se arată într-o informare a INFP.

Zeci de clădiri din Gorj, avariate
Coșurile de fum ale Primăriei Târgu-Jiu au căzut peste mașinile aflate în apropiere. Cărămizi și tencuială au căzute de pe mai multe clădiri din municipiu.
Acoperisul din mall-ul din Târgu-Jiu a căzut, în parte.
În Gorj, foarte multe clădiri au fost afectate: biserici, școli, blocuri.
Prefectura Gorj a fost afectată, în interior desprinzându-se bucăți din pereți și tavan. Din stadionul Municipal au căzut bucăți, deși a fost recent reabilitat.
Una din bisericile din comuna Arcani a avut vizibile deteriorări și crăpături.

Conducta de gaze de la Dobrița, avariată
Spitalul de pmneumoftiziologie Runcu (Dobrița) a rămas pentru aproximativ o oră fără gaze, după cutremurul de luni. Seismul de 5,2 grade pe scara Richter a fisurat o conductă de gaze aflată în exteriorul căldurii. Centralele termice au indicat avarie imediat după cutremur, iar conducerea spitalului a dispus întreruperea clădirii la alimentarea cu gaze. Echipele de intervenție au constatat că a fost deplasată o conductă de gaze care s-a fisurat și elimină gazul în exterior. Ca cei 147 de pacienți sa nu rămână în frig peste noapte, s-a trecut pe funcționarea în avarie cu un singur cazan. Toată noaptea, un echipaj al Inspectoratului pentru situații de urgentă a monitorizat clădirea de teama exploziei.

Comunicat ISU Gorj:
În urma cutremurului produs în urmă cu puțin timp, în Oltenia, județul Gorj, cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 30 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcții sau elemente de construcție de la fațada mai multor clădiri care s-au desprins. Din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime!
Echipajele noastre de intervenție intervin acolo unde au fost semnalate situații de urgență și continua misiunile de recunoaștere/patrulare pentru că este prioritar să ne asigurăm că nu sunt persoane care au avut de suferit. În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/
Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
Mihaela C. Horvath

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here