Videanu vrea să încurajeze ieşirea Romgaz ca un actor important în zona energetică externă

164
VideanuMinistrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a participat, în weekend, la Sibiu, la Consiliul de Administraţie al companiei Romgaz şi a declarat că doreşte să încurajeze „ieşirea Romgaz ca un actor important în zona energetică externă”.

„Singurul lucru care pe mine mă interesează este de a vedea cum gândeşte Consiliul de Administraţie dimensiunea externă a Romgaz. Vreau să încurajez cât mai mult cu putinţă ieşirea Romgaz ca un actor important în zona energetică externă, în zona Caspică, în zona arabă. Avem un potenţial important, pe care chiar vreau să-l valorificăm. Deschiderile pe care şeful statului le face în vizitele oficiale trebuie urmate imediat de măsuri concrete, astfel încât, în beneficiul României, să valorificăm aceste deschideri”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Videanu.

Potrivit acestuia, o delegaţie a Romgaz va pleca la Moscova, în 22 martie, pentru a continua negocierile cu Gazprom. „În 22 martie, o delegaţie a Romgaz va pleca la Moscova, apoi vor veni ei la Bucureşti şi ne vom integra în calendarul pe care l-am convenit împreună legat de priorităţile de colaborare: valorificarea depozitelor de înmagazinare, investiţii în cogenerarea de înaltă eficienţă în zona energiei electrice şi să finalizăm o colaborare pe care eu o consider importantă”, a spus Videanu. Acesta a reiterat ideea renunţării la intermediari, în domeniul importului de gaze, începând din 2012, când expiră contractele pe care statul român le are cu intermediarii, şi a precizat că se duc negocieri şi în acest sens cu cei de la Gazprom.
Grupul rus Gazprom este interesat să furnizeze gaze în România prin Romgaz Mediaş, fără intermediari, după ce acordurile cu aceştia vor expira, se arăta într-un comunciat din luna februarie al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
„Gazprom şi-a manifestat interesul ca, odată cu finalizarea contractelor de furnizare în vigoare, să aibă o relaţie directă cu Romgaz”, se menţionează în comunicat. În prezent, Romgaz importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012. O delegaţie a Gazprom, condusă de vicepreşedintele Consiliului Administrativ al grupului rus, Alexandr Medvedev, s-a întâlnit, în februarie, la Bucureşti, cu ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Romgaz şi ai Transgaz Mediaş (TGN).
Discuţiile au vizat subiecte precum importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz în vederea dezvoltării capacităţilor de înmagazinare pe teritoriul României, precum şi colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea reţelei de tranzit. De asemenea, oficialii Gazprom şi cei ai părţii române au discutat şi despre renegocierea, în vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin România a gazelor naturale destinate ţărilor din Balcani, care expiră în 2011, precum şi posibilitatea extinderii colaborării cu Gazprom în zona producţiei de energie electrică.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here