Victorie pentru nimic

302

Energia a fost cu un pas în Turneul Final Four al Cupei României de la Oradea, în ciuda faptului că a început meciul retur cu Dinamo din Capitală de la -6, dar și-a bătut joc de un avantaj bun pe final de partidă și bucureștenii au fost cei care au luat biletele pentru Oradea.

Cu un program infernal pe tot parcursul sezonului, Energia și-a asigurat două zile libere la mijlocul lunii aprilie. Pe 10 și 11 aprilie, când se va disputa Turneul Final Four al Cupei României la baschet masculin, Energia va avea timp să-și tragă sufletul datorită finalului de meci prost gestionat contra celor de la Dinamo, în manșa secundă a sfertului de finală.
Trupa lui Hristu Șapera a plecat pentru meciul din Capitală cu un deficit de șase puncte după meciul tur, cu trei înfrângeri în fața dinamoviștilor în ultimele trei dispute, dar cu un nou jucător în lot, lituanianul Raimundas Danys, și cu speranța că poate să răstoarne calculele hârtiei, ce o dădeau ca mare favorită pe Dinamo.
O defensivă activă și eficientă a făcut ca Dinamo să nu poată înscrie în debutul meciului vreme de aproape cinci minute, timp în care Energia a anulat avantajul pe care gazdele îl aveau din meciul tur, tabela indicând 0-6 după 4 minute și jumătate. Dinamoviștii au revenit însă în joc, Sutalo a înscris de două ori de la mare distanță, iar Babkauskas, tot cu o aruncare de trei puncte, făcea ca scorul să redevină egal după 9 minute de joc, 15-15.
Energia a terminat primul sfert cu un avantaj minim, scor 17-18, iar prima parte a sfertului secund a aparținut gazdelor, care au ajuns să conducă cu 32-26 ducând avantajul la general la 12 puncte. Șapera a cerut time out și de la 32-26 s-a ajuns în câteva minute la 36-37, scor cu care s-a încheiat și prima repriză. Gorjenii au fost mai montați în sfertul al treilea, unul în care s-au distanțat în mod constant de adversari și au făcut ca în decisiv să intre și cu un avantaj minim la general. Evoluția foarte bună a continuat și în debutul sfertului patru, când Energia a ajuns la o diferență de 13 puncte, scor 54-67. Această diferență se înregistra și cu 4 minute înainte de final, scor 56-69, și se părea că Șapera a găsit calea de a sparge ghinioanele și de a depăși Dinamo chiar pe terenul acesteia. Chiar dacă a mai pierdut trei puncte din acest avantaj, cu un minut și jumătate înainte de final, tot Energia era cu un pas în Final Four, tabela indicând 65-75 și patru puncte în plus pentru gorjeni la general. Din păcate, acest minut și jumătate a fost negru pentru Energia, iar banca tehnică a gorjenilor și-a adus „contribuția” și ea la acest eșec. Cu 27 de secunde înainte de final, la scorul de 70-75, protestele băncii gorjene au atras după ele un fault tehnic din care Dinamo s-a apropiat la doar două puncte, la 73-75 califcarea fiind deja pierdută.
Energia rămâne după acest meci doar cu minima satisfacție de a fi învins, până la urmă, pe Dinamo într-un joc în acest sezon, dar și cu debutul bun al lui Raimundas Danys, lituanianul reușind o evoluție solidă deși nu a avut timp să intre în automatismele de joc ale gorjenilor.

„Din punctul meu de vedere este inadmisibil să ai patru decizii împotriva ta în ultimele două minute. Asta înseamnă minim 8 puncte. Este un aspect foarte important şi nu trebuie trecut cu vederea. Au fost greşeli pe care le-am făcut şi noi. Dar într-un astfel de meci în care pleci de la minus 6, orice detaliu contează şi nu putem trece peste ele. Dincolo de asta, punctul în plus pe care Dinamo l-a avut după tehnicul de la bancă, matematic nu făcea o diferenţă atât de mare. Singura posibilitate era să marcăm de 3 puncte, dar asta dacă făceau o greşeală majoră şi să nu faulteze. Dinamo are jucători experimentaţi şi cerebrali şi nu ar fi făcut o astfel de eroare”, Hristu Șapera, antrenor Energia Târgu Jiu.

Dinamo București – Energia Târgu Jiu 74-78 (17-18, 19-19, 14-20, 24-21)
Sala „Dinamo”, București, fără spectatori
Dinamo: Vîrnă, Sutalo (18), Orbeanu (13), Paliciuc, Marinov (6), Babkauskas (10), Sulovic (13), Corpodean (10), Balaban (4), Potcoavă, Bădulescu, Dahlman. Antrenor: Aleksandar Todorov.
Energia: Troupe (10), Eziukwu (4), Andrei (10), Șanta (6), Mihuți, Danys (18), Horne (9), Aktaș (3), Berca, Guțoaia (5), Diggs (13). Antrenor: Hristu Șapera.
Arbitri: Laurențiu Grigoraș, Alexandru Anica, Alexandru Ivan.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here