Victor Ponta: ,,Nu mă tem de interceptarea telefonului, nu am nimic de ascuns…”

597

Premierul Victor Ponta a explicat, într-un scurt interviu, despre starea politicii româneşti actuale, despre slăbiciunile sale şi “grupul de interese” din care face parte.

Cum vă definiţi? Cine este omul politic Victor Ponta?
Omul politic Victor Ponta este cel mai tânăr prim ministru din Europa, care acum 8 ani a avut norocul să fie sprijinit de oamenii din Târgu-Jiu – cei care au avut încredere în mine atunci când nimeni nu ştia că voi ajunge premier, şi cărora le rămân profund recunoscător.

Care este diferenţa dintre începuturi şi prezent? (din punct de vedere politic)
Diferenţa este că funcţia pe care o deţin în prezent îmi permite să realizez mult mai multe proiecte pentru târgujieni, şi pentru români în general. Chiar dacă responsabilităţile de acum sunt mai mari, mă bucur că pot să-i ajut pe oameni şi că mă pot ţine de cuvânt în tot ce am promis că voi face.

Cum aţi vrea să fie politicianul ideal?
Un om care să facă mai mult pentru alţii şi mai puţin pentru el.

Politica plictiseşte?
Nu cred. Să nu uităm de evenimentele din iarna aceasta, când românii au ieşit masiv în stradă, în toată ţara, să ceară demisia Guvernului Boc pentru că nu mai suportau nedreptatea care li se făcea. Au îndurat gerul pentru a-şi face dreptate. Să nu uităm nici de cei 7,4 milioane de români care, în această vară, au venit din vacanţă să-l demită pe preşedinte la referendum. Dacă politica ar plictisi, atunci cu siguranţă nu am mai fi avut aceste exemple de mobilizare civică date de români.

În anii ‘70-‘80 în SUA a fost lansată moda interceptărilor telefonice şi plasării de microfoane pentru a stopa flagelurile mafiote şi a scoate la lumină implicaţia acestora în sfera politică.şi au reuşit! În prezent această modă persistă chiar şi la noi…Vă temeţi de interceptarea telefonului dumneavoastră?

Din păcate, ceea ce se întâmplă la noi seamănă mai mult cu un alt eveniment care a avut loc în SUA anilor ’70, şi anume scandalul Watergate, iar acest lucru este foarte grav. Nu mă tem de interceptarea telefonului, nu am nimic de ascuns iar pe procurori nu cred că îi interesează când imi beau cafeaua. Dar acest lucru nu înseamnă că interceptarea telefoanelor este o practică firească într-un stat de drept funcţional. Cu atât mai puţin cu cât aceste interceptări sunt folosite ca arme murdare de şantaj în războiul politic. România pe care o văd eu, şi pe care o propune USL, este o Românie liberă de metodele securistice de a face politică.

În politică există grupuri de interese? Faceţi parte dintr-un asemenea grup?
Împreună cu Crin Antonescu şi Daniel Constantin fac parte din grupul care apără interesele României şi ale românilor: USL.

Dacă comunismul a murit, de ce se spune că spiritual încă a rămas în ţară?
Nu ştiu, poate pentru că în fruntea ţării încă se mai află un fost oficial al regimului comunist.

Spuneţi 3 mari provocări din activitatea dumneavoastră politică?
În momentul de faţă am o singură mare provocare: să realizăm România Puternică. Iar pentru acest obiectiv, USL are nevoie de sprijinul cât mai larg al populaţiei. Românii trebuie sã conştientizeze importanţa zilei de 9 decembrie, deoarece vorbim de cel mai important moment politic şi electoral din ultimii 10 ani! Pe 9 decembrie se alege între o Românie care sã fie controlatã în continuare de Bãsescu-PDL şi PPDD, respectiv o Românie Puternicã, a românilor, administratã de USL. Data de 9 decembrie este, practic, ziua în care românii pot face schimbarea până la capăt!

Spuneţi-mi ce sunt alegătorii?
Autoritatea supremă în stat. Din păcate, în această vară am văzut că există câţiva oameni care nu vor să accepte acest lucru, oameni pentru care voinţa a 7,4 milioane de români nu înseamnă nimic. De aceea, pe 9 decembrie românii trebuie să facă o declaraţie puternică, să arate că votul lor nu poate fi ignorat.

Ce e pentru dumneavoastră patria, poporul? Dar România?
Sunt exact lucrurile pentru care lupt şi pentru care am intrat în politică. De aceea vreau ca eu şi copiii mei să trăim într-o Românie Puternică, să fim un popor demn şi respectat în Europa. Noi trebuie să fim partenerii europenilor, nu să ne comportăm ca nişte supuşi. România nu este cu nimic mai prejos decât alte state europene, iar acest lucru trebuie să-l reamintim tuturor. Chiar dacă în ultimii ani ţara a fost condusă prost, pe 9 decembrie românii au şansa să repare acest parcurs trist.

Unde vedeţi România, politica şi jurnalismul românesc peste patru ani?
Peste 4 ani văd o Românie mai puternică, cu un guvern USL care va câştiga alegerile pe baza a ceea ce a realizat. Cât despre politică, cu siguranţă va fi mult mai puţin agresivă, odată ce Traian Băsescu îşi va fi terminat mandatul şi va fi părăsit scena politică. În privinţa jurnalismului, mi-aş dori să se pună un accent mai mare pe promovarea adevăratelor valori ale ţării noastre, acei oameni care ne fac mândri că suntem români, atât aici cât şi peste hotare.

Aveţi multe slăbiciuni?
Doar două: Andrei şi Irina, copiii mei. Aş face orice pentru ei!
Ce credeţi că vor vota cetăţenii? Omul sau partidul?
În primul rând cred că vor vota soluţiile în detrimentul circului. Îi vor vota pe cei despre care ştiu că se ţin de cuvânt, nu pe cei care una spun şi alta fac. Îi vor vota pe cei care au spus că vor da înapoi salarile şi pensiile tăiate în mod abuziv, şi chiar au făcut-o, pe cei care au spus că vor pune capăt jafului din contractele cu „băieţii deştepţi”, şi chiar au făcut-o, şi nu pe cei care au promis pensii de sute de euro ca mai apoi să le impoziteze pe cele deja existente.

Aveţi “amantă politică”, adică mai simpatizaţi şi cu vreo altă formaţiune politică?
Nu!

Care este principalul contracandidat? Vă temeţi de el?
Principalul meu contracandidat este regimul Băsescu. Este barajul care stă între români şi prosperitate, între România de acum şi România Puternică. Dar nu mă tem de el, pentru că nu sunt singur în această luptă. Sunt unul dintre cei 7,4 milioane de români care au decis schimbarea. Vom duce această luptă până la capăt, atât în ţară, cât şi la Târgu-Jiu, acolo unde oamenii mă cunosc şi ştiu că sunt un om de cuvânt, că îmi respect promisiunile. Târgujienii ştiu că împreună cu Florin Cârciumaru facem o echipă puternică, că putem rezolva multe dintre problemele existente şi că suntem capabili să învingem acest regim.
A consemnat, Alexandru Preda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here