Victimele străinătăţii: 32 de gorjeni arestaţi şi doi decedaţi

100

serviciul pasapoartePotrivit datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Gorj, de la începutul acestui an şi până la data de 1 august a.c., 32 de cetăţeni gorjeni au fost arestaţi în alte ţări decât România şi doi au decedat pe alte meleaguri, în timp ce pentru 225 de gorjeni a fost declarat suspendat dreptul de circulaţie în străinătate.

Marcel Lungu, şeful SPCEEPS Gorj, anual, numărul cetăţenilor gorjeni care sunt trimişi obligat înapoi în ţară din străinătate este în creştere, media tinzând să se apropie de cifra de o sută de persoane. Aceştia sunt trimişi înapoi în ţară în urma efectuării unor infracţiuni în statul unde emigraseră. Astfel, în evidenţele acestui serviciu, de la 1 ianuarie şi până la 1 august 2011, există 225 de gorjeni cărora li s-a suspendat dreptul de circulaţie în străinătate. “O parte dintre aceştia, circa jumătate, au fost returnaţi în judeţul Gorj deoarece încălcaseră legislaţia în vigoare a ţării unde plecase, fie la muncă, fie în vacanţă. Restul de până la 225 li s-a suspendat dreptul de liberă circulaţie în străinătate din cauza unor probleme interne”, a declarat Lungu.

Suspendări de până la trei ani

Marcel Lungu mai spune că majoritatea din totalul de cetăţeni returnaţi în acest an în ţara de origine, au ajuns pe mâinile autorităţilor gorjene, în urma săvârşirii infracţiunilor de furt, cerşetorie, tulburarea liniştii publice. Printre ţările predominante de unde au provenit gorjenii returnaţi se numără Spania, Italia, Franţa şi Norvegia. După revenirea în România, instanţele de judecată pot suspenda prin restrângerea dreptului la libera circulaţie pe o perioadă de până la trei ani dreptul de a călători în statul de unde a fost returnat, dar numai dacă statul respectiv face dovada faptelor pentru care l-au returnat pe gorjean înapoi în România. „Dacă totuşi, cetăţeanul returnat în urma săvârşirii unei infracţiuni nu respectă decizia instanţei judecătoreşti şi se duce în ţara unde comisese ilegalităţi, i se suspendă chiar până la trei ani dreptul la libera circulaţie oriunde în afara teritoriului românesc”, a menţionat şeful SPCEEPS Gorj.

2 decedaţi repatriaţi

Tot în primele şapte luni ale acestui an, au fost arestaţi în străinătate un număr de 32 de cetăţeni gorjeni pentru diverse infracţiuni. De asemenea, s-au înregistrat şi două decese în ţările Uniunii Europene ale unor cetăţeni din Gorj. „Aparţinătorii decedaţilor au fost anunţaţi şi au trecut la întocmirea documentaţiei pentru repatrierea trupurilor spre a fi înmormântaţi creştineşte în judeţul şi ţara din care proveneau”, a mai spus Lungu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here