Victima exploziei de la UM Sadu a decedat, familia Șamotă primește condoleanțe în loc de explicații

576

Accidentul de muncă, de săptămâna trecută, de la Uzina Mecanică Sadu, s-a finalizat, sâmbătă, tragic pentru salariata Valeria Șamotă, victimă a exploziei din Secția de Muniție a fabricii de la Bumbești-Jiu. Femeia de 47 de ani și-a dat, sâmbătă dimineața, ultima suflare în Spitalul de Arși din Capitală, loc în care a fost dusă marți, la scurt timp după accidentul de muncă în urma căruia 60% din suprafața corpului i-a fost arsă. Valeria Șamotă a lăsat în urmă doi copii, o familie îndurerată și multe întrebări fără răspuns. De altfel, la UM Sadu se desfășoară, în prezent, o anchetă amplă, care se complică și mai mult după decesul salariatei, în cadrul căreia încă nu se întrezăresc și potențialii vinovați.

Secția de Muniție a UM Sadu a fost, marți dimineață, locul în care s-a produs explozia vinovată de moartea salariatei Valeria Șamotă, confecționer de produse pirotehnice. Totul, în timp ce salariata îşi desfăşura activitatea la locul de muncă, mai exact efectua golirea unui tambur cu tubuleţe încărcate. Acestea s-au iniţiat, iar flacăra apărută a surprins-o pe lucrătoarea care a luat foc. Și alți angajați ar fi suferit arsuri mai ușoare, dar muncitorii, de teamă că își vor pierde locurile de muncă, au preferat să nu declare că au fost afectați, de teamă că accidentul ar fi devenit colectiv. Valeria Șamotă nu a putut însă să se trateze la domiciliu, ea fiind transportată, de urgență, cu un elicopter SMURD la Spitalul de Arși din Capitală.
O parte dintre cei implicați au încercat să minimizeze efectele exploziei de la fabrică, deși secția 35 a fost închisă pe perioada anchetei interne care se extinde acum. S-a încercat să se spună chiar că rănile salariatei arse ar fi superficiale. Sâmbătă dimineața, la ora 9.20, vestea transmisă familiei de la spitalul din Capitală a căzut însă ca un trăznet în Bumbești-Jiu, localnicii compătimind familia Șamotă, dar blamând oficialii responsabili de soarta uzinei și a salariaților ei, care nu fac nimic pentru retehnologizarea fabricii.
Până ieri după-amiază, corpul neînsuflețit al celei plânse deja de foarte mulți prieteni, apropiați, vecini și rude, nu a fost adus înapoi în localitate.

Ultimul accident de muncă la UM Sadu a avut loc în data de 11 februarie 2011. Atunci a avut loc o ex­plozie în urma căreia au decedat două femei, în vârstă de 38 de ani şi, respectiv, 41 de ani, iar o a treia persoană de sex masculin a fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgen­ţă, Chirurgie Plastică, Re­paratorie şi Arsuri din Bucureşti.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here