VICECAMPIONI MONDIALI la Radio-Orientare şi medalii de argint şi bronz la cea de-a XX-a ediţie a Campionatului Mondial de Radio-Orientare 2022, din Borovets, Bulgaria – Acest sport impune o formă fizică excepțională și o excelentă capacitate perceptiv – senzorială!

1143

La cea de-a XX-a ediţie a Campionatului Mondial de Radio-Orientare care s-a desfășurat în acest an, în perioada 24.08 – 03.09.2022, la Borovets, o staţiune montană din Bulgaria, România a fost reprezentată de o echipă formată din 16 sportivi, dintre care 10 gorjeni, de la Palatul Copiilor din Târgu Jiu. Pot spune că au participat în total 250 de sportivi din 22 de ţări. Cu acest prilej, reprezentanții Palatul Copiilor Târgu-Jiu, componenţi ai Lotului Naţional al României, au căştigat 6 medalii (2 de argint şi 4 de bronz), acestea fiind cele mai multe medalii câştigate de noi la acest sport, la o editie de Campionat Mondial.
Sportivii de la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu au reuşit să obţină medalii de bronz şi de argint, atât în clasamentul pe echipe, cât şi în cel individual. Astfel, echipa formată din Marcu Valentina, Mija Denisse şi Mija Maria a câştigat medalia de bronz, la senioare, la proba de 144MHz, iar, echipa formată din Mija Eliana şi Manea Ramona a obţinut medalie de argint şi au devenit vicecampioane mondiale, senioare 2, la proba de 144MHz! La rândul lor, Mija Eliana şi Manea Ramona au obţinut medalia de bronz la proba de 3,5 MHz, iar, Marcu Adrian, Traian Tudurean (SV) şi Boer Botond (SM) au obţinut medalia de argint şi au devenit vicecampioni mondiali la proba de 144MHz.
La individual au fost obţinute 2 medalii de bronz, ambele la proba de 144 MHz, de către sportivii Mija Eliana şi Marcu Adrian, iar, această performanţă este unică pentru echipa României, nemaifiind egalată la celelalte ediţii anterioare! Ca să întregim explicaţia, trebuie să precizăm faptul că: Radio-orientarea este o formă de întrecere sportivă în care se confruntă mai mulţi concurenţi sau echipe care trebuie să parcurgă, pe un teren necunoscut, cu ajutorul hărţii, al busolei şi al unui receptor directiv, un anumit traseu în cel mai scurt timp posibil. Astfel, sportivii trebuie să aleagă traseul cel mai convenabil între aceste emiţătoare (posturi de control).
Radio-orientarea («ARDF-Amateur Radio Direction Finding») ca disciplină sportivă, este o ramură a radio-amatorismului, activitate coordonată de către Federația Română de Radio-amatorism (FRR), iar, Forul Internațional este Uniunea Internațională a Radioamatorilor («IARU – International Amateur Radio Union»).
De-a lungul existenței sale, radio-orientarea a purtat mai multe denumiri, cele mai cunoscute fiind denumirea de «vânătoare de vulpi» şi cea de radio-goniometrie.
Acest sport impune o formă fizică excepțională și o excelentă capacitate perceptiv – senzorială în vederea interpretării hărții și a luării deciziilor adecvate într-un timp cât mai scurt. În acest sens, putem spune că sportul și tehnica, atletismul și inventivitatea, orientarea și claritatea minții sunt asocieri necesare pentru dezvoltarea armonioasă a personalității sportivului de radio-orientare. Pentru a face performanță, sportivul trebuie să fie, deci, un bun radioamator, un bun atlet și un inspirat orientarist. Acest sport poate fi practicat de orice persoană, indiferent de vârstă și sex, dacă îndeplinește două condiții: iubește mișcarea în aer liber și este atrasă de tehnică.
În încheiere, să spunem că rezultatele deosebite obtinute de către tinerii Palatului Copiilor din Târgu-Jiu în ultimii ani au fost posibile şi datorită Proiectului «PERFORMANȚĂ CONTINUĂ, LA NIVEL ÎNALT, PENTRU RADIOGONIOMETRIA DIN GORJ, 2021-2025», proiect cofinanţat de către Consiliul Judeţean Gorj! Cu mult respect şi cu profundă recunoştinţă, le mulţumim autorităților locale din Gorj pentru sprijinul şi pentru susţinerea sportivilor de la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, având încrederea deplină că vom fi sprijiniţi şi în viitor!
Profesor Adrian Florin MARCU, coordonator al Cercului de Radiogoniometrie din cadrul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here