Viaţa sănătoasă – Vergeturile, de ce apar și cum le putem trata?

788

Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile care, deși nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Ele se prezintă sub forma unor zone în care structura cutanată pare “deșirată”.
La nivelul vergeturii pielea este subțiată, fină la palpare, cu suprafața încrețită, cu transparență crescută în cazul vergeturilor nou apărute și alb opac – sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse în lungul liniilor de tensiune ale pielii în cazul vergeturilor vechi. Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, brațele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sânii și fesele la gravide și obezi. Vergeturile apar din cauza ruperii țesutului conjunctiv, prin întinderea excesivă și rapidă a pielii, atunci când țesutul conjunctiv este puțin și de proastă calitate. Situațiile în care pot apărea vergeturi sunt: sarcina, mai ales între lunile 4 și 6, ca urmare a întinderii continue și progresive a tegumentului de pe abdomen și sâni, destinderea bruscă a unei anumite regiuni a corpului la adolescenți în perioada de creștere, sportul și mai ales culturismul, unde se înregistrează o creștere rapidă a masei musculare, la persoanele obeze, marcând regiunea lombară.
Din nefericire încă nu s-a găsit o soluție prin care să facem ca vergeturile să dispară în totalitate, dar secretul pentru a scăpa de problema lor este găsirea modalităților de a le face mai puţin vizibile. Pentru a nu avea probleme cu vergeturile trebuie ca, în primul rând, să evităm variațiile bruște de greutate, să nu forțăm dezvoltarea musculaturii atunci când mergem la sala de antrenament prin folosirea steroizilor, iar alimentația trebuie să fie echilibrată și bogată în vitaminele A (cunoscută și sub denumirea de retinol, este unul din cei mai importanți antioxidanți necesari pentru sănătatea pielii), B5 (300 mg pe zi), C (cu flavonoide 1 g /zi) și E (important antioxidant care hrănește și protejează pielea – 600 U.I. /zi). Cremele emoliente care conțin vitamina E ajută pielea să se regenereze și să rămână suplă. De real folos sunt și cremele ce au în compoziție colagen, elastină, aloe, vitamine, alantoina și coenzima Q10 care hidratează pielea.
Pentru ca o cremă să fie eficientă în ameliorarea sau tratarea vergeturilor este recomandat ca aceasta să conțină unul din următoarele ingrediente: unt de cacao, vitamina A si vitamina E.
Untul de cacao menține pielea hidratată și catifelată și ajută la menținerea sau chiar la îmbunătățirea elasticității pielii.
1. Untul de cacao
Specialistii sunt de părere că untul de cacao este cel mai eficient remediu împotriva vergeturilor. Printre efectele acestuia se află pastrarea elasticității pielii și catifelarea acesteia.
Ingrediente pentru a prepara crema cu unt de cacao: – 1/2 pahar cu unt de cacao, 1 linguriță ulei de germeni de grâu, 1 linguriță ulei de caise, 1 lingurita ulei vitamina E, 2 lingurițe rase cu ceară de albine. Ingredientele se amestecă până când ceara de albine se topește, după care recipientul este introdus în frigider. Aplică această cremă pe vergeturi până când vei obține rezultatele dorite.
2. Untul de Shea
Untul de Shea este un nou tratament inovator pentru vergeturi. Acesta este bogat în vitamine A și E, esențiale pentru sănătatea și frumusețea pielii. Acesta determină regenerarea celulară, îmbunătățește circulația sanguină și oferă protecție naturală împotriva razelor ultraviolete.
Folosiți cremele pe bază de unt de Shea de 2-3 ori pe zi, pentru a ajuta procesul de vindecare al vergeturilor!
3. Uleiul de măsline
Un alt tratament care și-a demonstrat eficiența în tratarea vergeturilor este uleiul de măsline. Se recomandă masarea zilnică a corpului cu ulei de măsline până când vei obține rezultatele dorite. Uleiul de măsline poate fi înlocuit și cu ulei de migdale, ulei de ricin, de avocado sau ulei cu vitamina E.
4. Crema din ulei de avocado și ulei de lavandă
Se amestecă 30 g. ulei de avocado, migdale sau jojoba, cu 7 picături de ulei de lavandă sau 5 picături cu ulei de mușețel. Se masează zonele afectate de vergeturi de 2-3 ori pe zi, până când se obține rezultatul dorit. Inițial acest remediu depigmentează vergeturile, după care acționează pentru eliminarea lor.
Iată și alte metode care te vor ajuta să păstrezi sănătatea pielii și, astfel, să previi apariția vergeturilor:
• Consumă alimente care conțin nutrienții necesari pentru o piele sănătoasă, cum ar fi zinc, vitamina A, C și D dar și alimente care conțin o cantitate suficientă de proteine.
• Zilnic trebuie să bei cel puțin 8 pahare cu apă. Persoanele care beau zilnic cafea, trebuie să suplimenteze cantitatea de apă consumată.
• Un program de exerciții, zilnic, ajută la menținerea sănătății întregului organism, beneficiind astfel și pielea.
• Zonele afectate de vergeturi trebuie masate ușor cu creme și uleiuri. Dacă aceste zone sunt masate cu produse abrazive sau, pur și simplu, sunt scărpinate, vergeturile se pot extinde. Masajul este indicat nu numai pentru tratarea vergeturilor, dar și pentru stimularea circulației sanguine.
• Femeile gravide ar trebuie să nu se îngrașe mai mult de 15 kg. Important este ca aceste kilograme să fie acumulate treptat. Creșterea bruscă în greutate crește riscul apariției vergeturilor.
• Folosește o cremă specială pentru vergeturi sau un unguent de mai multe ori pe zi și insistă pe zonele unde există un risc mai ridicat de a apărea vergeturi. Cremele conțin ingredienți care ajută la îmbunătățirea aspectului pielii, și astfel sunt reduse riscurile apariției acestor formațiuni inestetice.
• Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru ameliorarea vergeturilor, dar ajută și la tonifierea musculaturii.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here