Viaţa sănătoasă – Soarele, prieten sau dușman al organismului?

1653

Vara este aproape, iar odată cu venirea ei încep și concediile pe care mulți dintre noi le petrecem pe litoral, în deltă sau la munte, bucurându-ne de razele soarelui. Statul la soare ne face să ne simțim și să arătăm bine și ne alimentează organismul cu binefăcătoarea vitamină D care ne protejează de tot felul de boli printre care și osteoporoza.
Soarele face bine organismului uman, însă numai dacă nu se face abuz, stând pe plajă la orele prânzului. În caz contrar, ne expunem riscului de a dezvolta numeroase probleme de sănătate printre care: leziunile celulare, ridarea precoce, cancerul de piele, boli oftalmologice.
Pielea bronzată este frumoasă, dar culoarea aurie este rezultatul deteriorării epidermei, stratul superior al pielii, sunt de părere medicii dermatologi. Expunerea prelungită la razele ultraviolete, la orele amiezii, accelerează efectul îmbătrânirii și crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele.
Arsurile solare sunt daunele aduse pielii de către razele ultraviolete ale soarelui. Cele mai multe arsuri se manifestă prin roșeața pielii, caldură la atingere și durere ușoară. Acestea apar de obicei la câteva ore după expunerea la soare și se pot vindeca în câteva zile sau săptămâni și sunt acele leziuni mai ușoare ale pielii pe care medicii le numesc arsuri de gradul I. Analgezicele, compresele reci, cremele hidratante, pot ajuta la reducerea durerii și a disconfortului.
Arsurile solare de gradul II afectează straturile profunde ale pielii și terminațiile nervoase, având nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se vindeca. Arsura de gradul II este caracterizată prin roșeață, umflături și vezicule.
protectie_solaraRazele soarelui în exces fac pielea să arate îmbătrânită și ridată. Printre afecțiunile cele mai periculoase cauzate de expunerea prelungită la soare se numără melanomul, cel mai grav tip de cancer de piele. Dermatologii spun că semnele posibile ale melanomului includ o schimbare în aspectul unei alunițe sau a unei zone pigmentate. În cazul în care o aluniță își modifică dimensiunea, forma sau culoarea, dacă are margini neregulate, are mai multe culori, sau sângerează, este necesară vizita la medic. Melanomul se poate vindeca numai dacă este depistat și tratat în faza incipientă.
Expunerea prelungită la soare, mai ales la orele amiezii, poate afecta și sănătatea ochilor provocând cataractă. Cataracta nu este dureroasă, dar poate cauza probleme grave de vedere.
Pentru a evita toate aceste probleme și pentru a beneficia de un bronz frumos și sănătos medicii ne sfătuiesc să ținem cont de câteva reguli foarte importante:
1. Expunerea la soare trebuie să se realizeze în cursul dimineții, între orele 08:00 și 10:00, și seara, după ora 17:00. Acestea sunt cele mai bune intervale orare pentru bronzat, întrucât soarele nu este atât de puternic și nu va cauza arsuri la nivelul pielii.
2. Exfolierea pielii înainte de a merge la plajă. Pielea este gata pentru un bronz sănătos, perfect uniform și strălucitor numai după ce sunt îndepărtate celulele moarte.
3. Aplicarea loțiunii pentru protecție solară cu 20 de minute înainte de a merge la plajă. Este necesară și reaplicarea loțiunii de fiecare dată când se iese din apă, întrucât aceasta accelerează procesul bronzării.
5. Expunerea la soare trebuie să se facă treptat.
6. Protejarea ochilor. Poartă o pălărie, ochelari de soare sau ține ochii închiși când te expui la soare.
7. După ce te-ai relaxat la soare este necesar un duș călduț urmat de aplicarea unei creme hidratante. Acest lucru va ajuta porii să se închidă, iar pielea va avea strălucire și un aspect sănătos. Producția de melanină nu este stimulată doar de soare, ci și de unele alimente. Legumele și fructele viu colorate sunt bogate în pigmenți care ajută în obținerea unui bronz sănătos și natural cu minimum de expunere la soare. Astfel că este bine ca înainte de a ne expune razelor soarelui să consumăm: salată verde, varză, spanac, papădie, roșii, broccoli, ardei gras galben și verde, sparanghel, avocado, pepene galben și roșu, mango, papaya, grapefruit roșu, oregano, mărar, busuioc, salvie, mentă.
Atât licopenul, cât și beta-carotenul sunt mai bine absorbite în prezența grăsimilor provenite din nuci și semințe, surse bogate de vitamina E, care refac și hidratează pielea, asigurând un bronz de durată.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.