Viaţa sănătoasă – Remedii naturiste pentru problemele sinusale

554

Problemele sinusale afectează un procent destul de mare din populație. În afară de tratamentul medical specific fiecărei complicații în parte, există și o serie de remedii naturiste care ameliorează simptomele problemelor sinusale și previn reapariția acestora.
Spațiile înguste, denumite medical sinusurile paranazale, sunt localizate în perechi în spatele sprâncenelor, în pomeți, în spatele nasului și între ochi. Întrucât aceste spații sunt umplute doar cu aer, acționează ca o “cameră cu ecou”, conferind rezonanță vocii. Tot ele atenuează greutatea resimțită a scalpului și protejează împotriva șocurilor mecanice, îmbunătățind echilibrul corpului. Cea mai importantă funcție a sinusurilor nazale este reglarea temperaturii și umidității aerului care ajunge în cele din urmă în plămâni. În mod normal, membranele care captușesc nasul și sinusurile produc o cantitate mică de mucus protector în fiecare zi. Această secreție călătorește prin căile respiratorii, curățând membranele și eliminând particulele de praf, bacteriile și alți agenți poluanți din aer. Atunci când pasajele nazale sunt iritate sau inflamate, nasul și membranele sinusurilor secretă o cantitate mai mare de mucus. Totodată, apar și umflăturile care blochează cavitatea nazală și obstrucționează circulația liberă a mucusului. Acest proces permite bacteriilor sau virusurilor să se înmulțească. Atunci când apar problemele sinusale, disconfortul resimțit poate fi unul extrem de supărător. Pentru combaterea acestor simptome, se pot folosi o serie de remedii naturiste care ameliorează manifestările clinice ale sinusurilor inflamate, iritate sau afectate de infecții.

Remedii naturale pentru afecțiunile sinusale
În perioadele când sinusurile produc dureri accentuate de cap, amețeli și alte simptome supărătoare, este necesară efectuarea unui consult medical care să stabilească gravitatea afecțiunii. În afara tratamentului prescris de medicul specialist, vă puteți îmbunătăți starea de sănătate cu ajutorul câtorva remedii naturiste lipsite de efecte secundare.
• Inspirați aer umed
Întrucât aerul uscat poate irita sinusurile, inhalarea aerului umed poate reduce congestia nazală și alte tipuri de disconfort resimțite la acest nivel. Utilizați un umidificator de cameră în încăperile în care petreceți cel mai mult timp. Inhalarea aburilor poate fi la fel de eficientă în acest caz. De două-patru ori pe zi, petreceți câte 15-20 de minute în baie, cu ușa închisă, în timp ce dușul cu apă fierbinte este pornit. Aburii respirați vor ușura simptomele sinusale, cel puțin temporar.
•Suplimentați aportul de apă
Când traversați perioade dificile din pricina sinusurilor inflamate, asigurați-vă că organismul primește mai multă apă decât de obicei. Hidratarea intensă contribuie la fluidificarea mucusului și la drenajul acestuia, astfel încât simptomele neplăcute să fie resimțite mult mai puțin. Băuturile care conțin alcool sau cofeină pot avea un efect deshidratant asupra organismului, de aceea este esențial să le excludeți din consumul zilnic. Alcoolul mai poate crește nivelul inflamațiilor sinusale. Încercați să consumați cel putin doi litri de lichide pe zi, fie sub formă de apă, fie sub formă de ceaiuri și alte băuturi nonalcoolice și decofeinizate.
• Evitați aromele puternice și fumul de țigară
Factorii care contribuie la instalarea sau agravarea simptomelor problemelor sinusale sunt, deseori, aromele puternice din vopseluri, parfumuri sau produse de curățat. Poate mai periculos decât toate acestea este fumul de țigară, de aceea ar fi bine să reduceți expunerea în fața acestuia cât mai mult posibil. Utilizați produse de curățat ecologice, cu concentrație cât mai redusă de chimicale.
• Evitați alergenii nazali
Alergiile nazale se află deseori în spatele problemelor sinusale, întrucât produc inflamația și congestia membranelor mucoase de la nivelul căilor respiratorii. Aceste complicații frecvente declanșează durere și presiune accentuată în cavitățile sinusale. Așadar, încercați să evitați pe cât posibil alergenii comuni, precum părul de animale, praful, puful și polenul. De asemenea, dacă o alergie se află în spatele problemelor dumneavoastră sinusale, urmați tratamentul prescris de medicul alergolog.
• Încercați irigațiile nazale
Irigațiile nazale, cunoscute și sub denumirea de spălături nazale, ajută la menținerea sinusurilor curate și sănătoase. Această metodă implică folosirea unei soluții saline blânde, care poate să elimine mucusul întărit și alergenii ce produc probleme sinusale. Tot ce trebuie să faceți este să vă aplecați peste chiuvetă, să introduceți soluția salină în una din nări și să o lăsați să se scurgă prin cavitatea nazală, pe cealaltă nară. Aveți grijă să țineți gura deschisă și să nu respirați pe nas în timpul procesului.
• Aplicați o compresă fierbinte
Un remediu rapid natural, eficient dar, din pacate, temporar, este să aplicați o compresă fierbinte pe chip. Această soluție funcționează în special dacă neplăcerile majore sunt cauzate de presiunea sinusală pe care o resimțiți.
• Odihniți-vă suplimentar
Simptomele specifice problemelor sinusale se pot agrava, dacă depuneți un efort fizic considerabil. Din acest motiv, este necesar să vă odihniți mai mult până la dispariția disconfortului, astfel încât să îi oferiți organismului răgazul necesar să se refacă. Sistemul imunitar are nevoie de multă energie pentru a da randament.
• Nu faceți abuz de medicamente
Decongestionantele nazale și analgezicele vă pot ajuta să scăpați de simptomele nazale, dar doar până la un punct. Când le folosiți în exces, vă pot face mai mult rău decât bine, întrucât pot avea efect iritant asupra mucoasei sensibile. În plus, abuzul de decongestionante poate produce dependență. În timp ce remediile naturiste utilizate acasă pot fi suficiente pentru dispariția simptomelor cauzate de probleme sinusale pentru anumite persoane, ele nu sunt eficiente în toate situațiile. Când manifestările neplăcute persistă mai mult de 4-5 zile, tratamentul de specialitate este singura cale de îmbunătățire a stării de sănătate.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here