Viaţa sănătoasă – Primul ajutor în cazul înțepăturii de căpușă

1029

Înțepătura de capușă poate fi extrem de periculoasă atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților deoarece prin intermediul acesteia se pot transmite numeroase boli. De aceea este important de știut cum să ne protejăm și pașii care trebuie urmați pentru a evita problemele de sănătate ce pot fi create de înțepătura acestei insecte.
Căpușele sunt antropode mici de 2,5- 14 mm, compuse din două segmente, care se hrănesc cu sânge. Acestea transportă o serie de boli foarte periculoase, printre cele mai frecvent întâlnite fiind borelia sau boala Lyme, o afecțiune foarte gravă ce poate pune în pericol viața.
Boala Lyme poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor, sunt de părere medicii, însă asta numai în cazul în care este detectată de la început. Oamenii de știință au găsit o nouă metodă de depistare a bacteriei responsabile de transmiterea acestei boli. Nu înțepătura cauzează infecția, ci toxinele, secrețiile, micoorganismele pe care le conține saliva căpușelor.Există aproximativ 800 de specii de căpușe, însă doar două pot transmite sau provoca boli îngrijorătoare: Ixodidae și Argasidae. Primele au pe spate un scut dur care le definește aspectul; acestea se atașează de gazdă și se hrănesc timp de câteva ore până la câteva zile.Transmiterea bolii se întâmplă de obicei la sfârșitul mesei, când căpușa este plină de sânge. Argasidaele au corpul mai rotund și sunt lipsite de scutul de pe spate. Acestea se hrănesc, de obicei, mai puțin de o oră și transmit boala într-un timp foarte scurt, până la un minut.

Simptomele înțepăturii de căpușă
În general, înțepătura de căpușă este nedureroasă. Mulți oameni nu o pot observa și nu pot găsi insecta, care se desprinde apoi. Cu toate acestea, medicii spun că există unele simptome care sunt cauzate de mușcătura de căpușă. Ocazional, o neurotoxină (o substanță toxică pentru sistemul nervos) secretată de insectă provoacă slăbirea mușchilor sau paralizie. Simpla înlăturare a insectei stopează producția de neurotoxină, iar persoana afectată își revine rapid și complet. Înțepătura de capușă în sine cauzează simptome abia după ce căpușa se desprinde și cade. Se poate observa la locul înțepăturii înroșire locală, mâncărime, arsură și, rareori, dureri locale intense.Rezultatele bolilor transmise de căpușe se instalează după câteva zile sau săptămâni. După mușcătura de căpușă, poți prezenta oricare dintre următoarele simptome: febră, amorțeală, eczeme, confuzie, senzație de slăbire, durere și umflarea articulațiilor, palpitații.

capuseCum să îndepărtezi o căpușă
Utilizează o mică foarfecă curbată sau o pensetă. Ai grijă să nu se răspândească patogeni de la capușă pe mâinile tale. Folosind penseta, prinde insecta cât mai aproape de piele; extrage-o, trăgând în sus și urmărind ieșirea acului. (Păstrează căpușa pentru eventualele analize.) Curăță zona cu spirt, tinctură de iod sau apă și săpun. Observă zona înțepată timp de mai multe zile; pot apărea erupții sau semne de infecție. Aplică o cremă antibiotică de prim ajutor pentru a preveni o infecție locală.

Tratamentul medical
Tratamentul înțepăturii de căpușă depinde de durata atașamentului, tipul de căpușă, bolile care au fost observate în urma analizelor de sânge efectuate în spital dar și în funcție de simptomele dezvoltate și poate fi urmat numai după prescripția medicului. Tratamentul poate include antibiotice, teste detaliate de sânge, fluide, medicamente și, în cazuri mai grave, internare.
Pentru un tratament specific, trebuie să se determine înainte boala transmisă de căpușă.

Cum să previi înțepătura de căpușă
– Evită zonele cu iarbă și arbuști, prielnice șederii căpușelor.
– Poartă haine deschise la culoare când faci plimbări în natură, pentru ca insectele să fie foarte vizibile.
– Aplică sprayuri împotriva insectelor, în special cele care țin departe căpușele.
– Verifică-te atent când te întorci acasă; fă același lucru cu animăluțele de companie ce te-au însoțit la plimbare.
– Protejează animalele de companie împotriva insectelor.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here