Viaţa sănătoasă – Pași de urmat pentru investigare și diagonstic în cazul durerilor de urechi

655

Pacienții sau chiar medicii iau în calcul doar câteva dintre posibilele cauze posibile ale durerilor de urechi atunci când, în sau în jurul aparatului auditiv, apar manifestări supărătoare. Principalele motive de îngrijorare pot fi oferite de alergii, infecții ale urechii sau cerumenul (ceara). Un alt semn demn de luat în calcul ar putea fi dat de disfuncția trompei lui Eustache. Pacienților le sunt, adesea, administrate doze repetate de antibiotice, antihistaminice, descongestionante și spray-uri nazale, însă majoritatea oamenilor nu realizează faptul că otalgia poate fi rezultatul unor afecțiuni care nu includ urechea în sine. De exemplu, atunci când la copii debutează erupția dinților temporali, micuții au tendința să se tragă și să-și introducă degetele în urechi, deși nu există niciun fel de afecțiune la acest nivel. Totodată, unele afecțiuni la nivelul capului sau gâtului pot declanșa dureri de ureche. Principalul motiv este durerea secundară transmisă prin intermediul nervilor la ureche, deși afecțiunile curente se află în zona gâtului sau capului.
Pentru a se stabili exact cauza durerilor la un bolnav care nu prezintă, în urma examinării, niciun fel de afecțiune precisă a urechii, este nevoie de un consult detaliat care să cuprindă gâtul și capul, inclusiv o examinare a cavităților bucale și nazale, examinarea gâtului, coloanei cervicale și a articulației temporomandibulare. Palparea amigdalelor, sau a zonei de la baza limbii, este o modalitate rapidă de a descoperi cauze ascunse ale durerilor de urechi din cavitatea bucală și din gât. Nu toate tipurile de dureri sunt cauzate de ureche în sine și este foarte probabil ca orice altă problemă a capului sau gâtului să poată produce o durere de ureche. Dacă examenele O.R.L. nu sunt îndeajuns pentru descoperirea motivelor pentru care resimțiți aceste dureri de ureche, următorii pași trebuie îndreptați către consultul la medici specialiști în reumatologie, neurologie.
Durerile de urechi pot fi cauzate de otite, dar şi de anumite infecţii ale gâtului şi ale nasului, coşuri, lovituri puternice în zonă sau pe oasele maxilarului, acumularea de ceară, insecte, apă rămasă după baie, diferenţe de presiune. Cel mai bun remediu pentru a calma o durere de ureche este să puneţi ceva cald lângă ea. Puteţi folosi un prosop pe care l-aţi înmuiat în apă fierbinte sau o sticlă cu apă caldă, învelită într-un prosop. Aveţi grijă să nu le apropiaţi prea mult de ureche, ca să nu vă răniţi.

remedii urechiRemedii naturiste pentru durerile de urechi
În caz de infecţii, otite (atunci când vă doare, vă „mănâncă” în ureche, aveţi auzul înfundat şi scurgeri din ureche) folosiţi suc de usturoi. Striviţi câţiva căţei de usturoi, iar sucul rezultat picuraţi-l în ureche cu ajutorul unei pipete. Nu numai că va calma durerea, dar vă va ajuta şi la vindecare, deoarece usturoiul este un antibiotic natural. Totodată, și sucul de la o ceapă zdrobită, aplicat pe o bucăţică de vată ce va fi introdusă în ureche, calmează, de asemenea, durerile. Tot pentru a calma durerea, încălziţi sare grunjoasă într-o cratiţă. Puneţi apoi sarea într-un tifon mai gros, legaţi şi ţineţi lângă ureche. Vaporii degajaţi vă vor lua durerea cu „mâna”. Excesul de ceară din urechi, sau cerumenul, poate cauza, de asemenea, dureri şi slăbirea auzului. Ca să scăpaţi de ceară picuraţi în ureche două-trei picături de apă oxigenată, aşteptaţi un minut sau două, apoi lăsaţi să se scurgă.
Două-trei picături de ulei de busuioc pot fi picurate în ureche atunci când simțiți mâncărimi. Aceeași cantitate o puteți folosi, pentru aceleași simpotme, însă de ulei de măsline. Încălziţi ușor o lingură cu ulei de măsline extravirgin. Cu ajutorul unei pipete, turnaţi în urechea care vă supără două-trei picături, doar după ce aţi verificat că nu e prea fierbinte şi nu riscaţi complicații severe.
Indicat, după fiecare baie, este să aveţi grijă să vă scoateţi apa din urechi şi să direcţionaţi aerul cald al uscătorului de păr şi spre zona urechilor, aplecând capul în lateral. Atunci când înotaţi folosiţi o cască şi feriţi-vă să intraţi în apă murdară. Dacă în canalul auditiv v-a pătruns o insectă, ar fi bine să vă grăbiţi să ajungeţi la un medic. Acasă puteţi încerca să picuraţi alcool cu pipeta în ureche, până omorâţi insecta. După aceea, umpleţi uşor urechea cu apă, cu ajutorul unei seringi mici, apoi lăsaţi să se scurgă. Ca să preveniţi infecţiile urechii, ajutaţi-vă sistemul imunitar consumând fructe şi legume bogate în vitamina C: grepfrut, portocale, lămâi, ceapă. Vitamina C este şi ea un antibiotic natural şi are capacitatea de a scădea febra. Când aveţi o infecţie în ureche evitaţi să consumaţi lactate şi brânzeturi, pentru că acestea tind să agraveze inflamaţia.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here