Circulația sanguină deficitară este însoțită de simptome precum mâini și picioare reci, amorțeală, creșterea în volum a gambelor și picioare obosite în urma suprasolicitării (statul în picioare), vindecarea foarte lentă a rănilor.
Circulația deficitară nu pare, la prima vedere, a fi o condiție medicală serioasă dar, netratată, poate crea probleme de sănătate importante. O serie de studii demonstrează că circulația deficitară poate avea implicații în producerea unui infarct sau atac cerebral. În unele cazuri, circulația deficitară este moștenită genetic. Fluxul sanguin lent nu este o condiție cu care pacientul trebuie să se obișnuiască sau să o accepte, ci poate fi îmbunătațit prin schimbarea stilului de viață. Irigarea adecvată a mușchilor poate fi ușor tratată prin exercițiu fizic. Exercițiile ajută mușchii să obțină un aport mai mare de oxigen, reducându-se astfel durerea din timpul mersului. Activitatea fizică previne formarea de depozite de grăsimi menținându-se astfel rapiditatea fluxului de sange.
Mersul este cel mai natural mod de a efectua exerciții; este o activitate cu impact redus care ajută la creșterea ritmului cardiac și, implicit, la îmbunătățirea circulației sanguine. De asemenea, exercițiile de stretching ajută la detensionarea musculară – precum yoga, pilates – îmbunătățind simțitor circulația, reducând, totodată, stresul și anxietatea. Alte tipuri de exerciții de stretching sau mobilitate, precum rotirea umerilor, șoldurilor sau gleznelor, cresc fluxul de sânge din zonele respective.
Specialiștii recomandă și exercițiile acvatice, în special pacienților care se confruntă cu dureri articulare. Înotul, mersul sau alergatul prin apă și aerobicul acvatic ajută la îmbunătățirea funcțiilor cardiovasculare.
Ciclismul antrenează intens musculatura picioarelor și tonifică articulațiile întregului organism.
Cel mai important factor în tratatrea circulației deficitare este alimentația corectă. Când, în urma unei diete necorespunzătoare, în artere se formează depozite de grăsime, acestea conduc la încetinirea circulației și reducerea fluxului de sânge către inimă, creându-se astfel o stare favorabilă infarctului miocardic.
În mod similar, reducerea fluxului de sânge către creier poate avea drept rezultat producerea unui accident vascular cerebral.
Măsuri care trebuiesc adoptate la nivelul dietei pentru a preveni obstrucționarea fluxului de sânge
Un meniu alimentar zilnic trebuie să aibă în compoziție, în special, fructe și legume, cereale integrale (ovăz, orez brun, quinoa, bulgur, mei, etc), alimente sărace în grăsimi, pește și carne slabă (grăsimi sănătoase (nuci, ulei de masline, avocado). Se recomandă evitarea grăsimilor saturate regăsite în carnea roșie, alimentele cu conținut bogat de grăsimi și dulciurile. Alimente care ajută la îmbunătățirea circulației: semințele de dovleac (conținut bogat de vitamina E), portocalele (vitamina C și bioflavonoide), alunele (vitamina B3), pepenele roșu (bogat în licopen (previne formarea de depozite de grăsime), usturoiul (previne acumularea de grăsimi și, în unele cazuri, contribuie la reducerea lor), avocado (bogat în grăsimi sănătoase), somonul (acizi grași omega 3), ginko biloba, ciocolata neagră (conține flavonoide), strugurii (flavonoide).
Deși, în multe materiale de specialitate, fumatul este asociat cu precădere cancerului pulmonar, în realitate, numărul persoanelor care decedează ca urmare a unor afecțiuni cardiovasculare cauzate de tutun este semnificativ mai mare. Atât pentru inimă, cât și pentru sistemul circulator, principalele două chimicale din țigări, care creează probleme de sănătate, sunt nicotina și monoxidul de carbon. Nicotina, în afara dependenței pe care o produce, are un puternic efect negativ asupra arterelor întregului organism. Nicotina este un stimulant puternic, crescând ritmul cardiac cu aproape 20 de bătăi pe minut pentru fiecare țigară consumată, cauzând hipertensiune și jucând rol de vasoconstrictor – comprimă arterele organismului îngreunând procesul de pompare a sângelui de la inimă în întreg organismul. Inima este astfel nevoită să depună dublu efort pentru obținerea efectului obișnuit; prin suprasolicitare, la fel ca orice alt mușchi, inima are nevoie de o cantitate adițională de oxigen. Monoxidul de carbon din tutun scade însă capacitatea sângelui de a transporta oxigen, în timp, oxigenul fiind înlocuit de acesta. Se crează, astfel, un cerc vicios care poate avea repercusiuni grave asupra organismului. În timp, renunțarea la fumat are ca rezultat decomprimarea vaselor de sânge și creșterea flexibilităţii acestora.
Masarea zonelor afectate, tratament benefic
În antichitate, grecii considerau masajul zilnic una dintre cele mai eficiente metode în asigurarea unei bune stări de sănătate, supoziție agreată și în zilele noastre de către specialiști. Masajul scade presiunea arterială, îmbunătățește funcțiile organismului și ajută în procesul de vindecare. Anumite tipuri de masaj îmbunătățesc circulația la nivelul extremităților. O persoană cu circulație deficitară se poate confrunta cu o varietate de disconforturi, incluzând retenția de fluide în extremități, mâini și picioare reci, oboseală, etc.
Masajul facilitează circulația, deoarece presiunea creată prin tehnici specifice mută efectiv sângele prin ariile congestionate. Întreruperea presiunii creează un nou flux de sânge. Tehnicile de strângere și apăsare elimină acidul lactic din mușchi și îmbunătățesc circulația fluidului limfatic care transportă deșeurile metabolice din mușchi și organele interne.
Masajul picioarelor stimulează atât circulația sanguină, cât și sistemul limfatic. Efectuat cu regularitate, ajută în prevenirea venelor varicoase. În situația în care picioarele par inflamate la atingere, se recomandă masarea cu blândețe. Masajul ferm la nivelul grupelor mari de mușchi, cum sunt cei de la nivelul coapselor, poate îndepărta tensiunea și stimula sistemul limfatic. La nivelul ariilor osoase (ex: genunchi, tibie) se recomandă un masaj mai relaxat.
C.R.