Viaţa sănătoasă – Inimă curată cu leacuri din natură

352

Specialiștii spun că bolile cardiovasculare au fost, sunt și rămân principala cauză de deces în întreaga lume. Cu binecunoscuta-i dărnicie, natura pune la dispoziția omului și leacuri pentru inimă care trebuie consumate după un consult prealabil cu medicul sau fitoterapeutul, mai ales dacă deja pacientul urmează un tratament medicamentos pentru afecțiunile inimii.

Este știut că bolnavi de inimă existau și pe timpul strămoșilor noștri, dar nu erau medicamente pentru că acestea sunt de dată recentă, dacă e să ne raportăm la vârsta omenirii, de aceea oamenii au experimentat diferite ierburi până când au realizat care sunt cele utile în afecțiunile cardiace.
Păducelul, cunoscut și sub denumirea de gherghinar, supranumit și “planta inimii” pentru calitățile deosebite în tratarea afecțiunilor cardiace, previne apariția ori agravarea bolilor de inimă. Sub formă de ceai sau pulbere obținută prin măcinarea boabelor în râșnița electrică de cafea, păducelul se recomandă în anghina pectorală, tulburări de menopauză, arterioscleroză, emotivitate excesivă, nevroze cardiace și stări de excitabilitate cu aritmie.
Lăcrămioarele reglează bătăile inimii. Ceaiul de lăcrămioare se prepară turnând o cană de apă clocotită peste o linguriță de flori uscate. Amestecul se fierbe apoi zece minute și, după ce se răcește, se strecoară și se ia câte o lingură de câteva ori pe zi.
Ridichea neagră ajută la scăderea colesterolului și previne bolile de inimă. Se poate consuma sub formă de salată sau stoarsă, sub formă de suc, în amestec cu miere, părți egale, câte o lingură de trei-patru ori pe zi.
Strugurii curăță organismul de toxine, au efect diuretic, întârzie îmbătrânirea datorită antioxidanţilor pe care îi conțin, protejează împotriva bolilor cardiovasculare. De preferat sunt strugurii închiși la culoare, cu bobițele roșii sau negre, și consumați cu tot cu coajă și sâmburi.
Roinița, pe care grecii o numeau “elixir de viață lungă”, înlătură oboseala intelectuală, insomnia, are efecte benefice în nevroze și calmează palpitațiile. Poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură sau pulbere.
Valeriana, un calmant de excepție, poate ajuta în depășirea cu ușurință a perioadelor agitate. Tinctura de valeriană, câte 30 de picături, de trei ori pe zi, tratează cu succes tulburările cardiace care apar pe fond de stres și anxietate.
Merele previn apariția bolilor de inimă, deoarece sunt bogate în flavonoizi care au efect antioxidant. Au un gust excelent, arome diferite, energizează și se recomandă în curele de slabire.

curiozitati_iȘtiați că…
… persoanele care au o bună condiție fizică, pe care și-o mențin de-a lungul anilor, prezintă cel mai mic risc pentru apariția unui infarct miocardic.

… principala cauză a apariției bolilor cardiovasculare este modul de viață nesănătos, iar soluția vindecării acestora este medicaţia adecvată, adoptarea unui stil nou de viață bazat pe o alimentaţie sănătoasă, multă mişcare şi evitarea pe cât se poate a stresului..

… tutunul produce o creștere imediată a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale și este considerat drept cel mai important factor de risc, fiind principala cauză de deces în țările dezvoltate.

… activitatea fizică regulată poate încetini bolile cardiovasculare cu 40 la sută.

… pentru a ne menține inima sănătoasă, specialiștii ne recomandă să facem zilnic cel puțin 30 minute de activitate intensă. În timpul efortului fizic în corp se eliberează endorfine, neutrotransmițători recunoscuți pentru întreținerea stării de bine, eliminând astfel stresul din organism.

… activitatea fizică în aer liber are efecte benefice asupra stării generale de sănătate, deoarece respirația se face mult mai amplu, iar circulația sangvină este ameliorată, ceea ce antrenează o mai bună oxigenare a tuturor grupelor musculare.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here