Viaţa sănătoasă – Dușmanii și aliații unui păr sănătos

607

Părul lucios și bogat este lucrul la care râvnesc foarte multe femei, dar și bărbați, însă, de cele mai multe ori, omitem faptul că părul este o parte vie care reprezintă oglinda sănătății noastre, deci este imposibil să avem un păr sănătos atâta timp cât noi nu ne îngrijim de sănătatea noastră, de alimentație și de mișcare.
Stresul cotidian a devenit unul dintre cei mai mari dușmani ai părului nostru. Corpul nostru reacționează, de fapt, producând hormoni androgini cu ajutorul glandelor suprarenale. Totodată, utilizarea frecventă a aceluiași șampon poate dăuna. Pentru aceasta trebuie să alegeți șampoane specifice și sensibile. De asemenea, utilizarea unei perii prea tari și prea lungi, poate duce la ruperea părului. Combinația dintre soare și apa de mare uscă scalpul în mod excesiv. La mare și la înot, vă recomandăm să folosiți întotdeauna uleiuri de protecție. Nutriția joacă un rol extrem de important pentru sănătatea părului. Vitaminele, fierul, aminoacizii și mineralele sunt esențiale pentru frumusețea părului nostru. Activitatea fizică este foarte bună pentru sănătatea părului. Prin transpirație se elimină toxinele care împiedică activitatea rădăcinii. Îngrijirea adecvată pentru fiecare tip de păr nu este ușor de realizat. Trebuie să identificăm, în primul rând, ce tip de păr avem și apoi să căutăm produsele cele mai potrivite pentru a-l îngriji. Un prim exemplu ar fi părul uscat care nu are nevoie, însă, doar de elemente hidratante care să-i asigure strălucirea și rezistența, ci și de protecție împotriva factorilor care îl agresează în mod direct.
Aceștia sunt:
• Uscătorul de păr – dacă aveți părul uscat, evitați să folosiți uscătorul! Este unul dintre cei mai mari dușmani ai unui păr sănătos. Așteptați ca părul să se usuce natural, pieptănați-l ușor, lent, cu un pieptene adecvat cu dinți rari, treceți-vă mâinile prin el până când se usucă. Uscătorul nu face decât să deshidrateze și mai mult un păr care deja se află în suferință.
• Placa de îndreptat părul – este foarte populară, însă dacă aveți probleme cu părul, ar trebui să o evitați. Ea acționează în mod similar uscătorului, dar poate leza chiar mai mult firul de păr datorită temperaturii mari pe care o atinge și datorită contactului direct dintre suprafața încinsă și păr.
• Substanțele chimice din vopsea, soluții de permanent sau cele de îndreptat părul pot să scoată substanțele esențiale și uleiurile naturale din firul de păr. Este adevărat că unele vopseluri conțin mai puține substanțe periculoase comparativ cu altele și de aceea, când alegem o vopsea, trebuie să ținem cont de cantitatea de peroxidanți și decoloranți pe care o are. Aceste substanțe deshidratează suplimentar firul și îi desfac vârfurile.

Sfaturi pentru spălarea corectă a părului
Spălarea corectă a părului este singura cale prin care vă puteți menține în formă optimă podoaba capilară. Specialiștii spun că, folosind șamponul în mod eronat, vă puteți compromite părul mai mult decât dacă nu l-ați utiliza corespunzator.
Greșeli frecvente în spălarea părului:
• Șamponarea cu spumă excesivă
Multe persoane cred că părul se va spala mai bine dacă șamponul produce multă spumă, iar ingredientele din formulă ajung în cantitate cât mai mare pe toată suprafața șuvițelor. Specialiștii în frumusețe spun că, în realitate, spuma produsă de șampon elimină mai mulți sulfați duri, care pot usca firele de păr și le pot deteriora în timp. Spuma șamponului este periculoasă în special pentru părul ondulat (predispus deshidratării), mai ales dacă este și vopsit.
• Șamponarea în 3 sesiuni
La fel de greșit este, spun specialiștii, să vă șamponaţi părul, apoi să-l clătiți, și să repetați acest proces de mai multe ori la rând. Impuritățile sunt eliminate suficient printr-o singură șamponare, urmată de clătire și aplicarea balsamului. Dacă exagerați cu cantitatea de șampon utilizată, vă expuneți podoaba capilară și scalpul uscării excesive și altor probleme asociate cu deshidratarea pielii capului.
• Folosirea unui singur tip de șampon
Când descoperiți o marcă de șampon care vă oferă rezultate mulțumitoare după spălare, trebuie să știți că utilizarea ei 365 de zile pe an poate fi nocivă pentru sănătatea părului dumneavoastră. Specialiștii spun că este foarte important să schimbați sortimentul o dată la două, trei luni astfel încât să preveniți acumularea unor anumite ingrediente (precum siliconul dintr-un anumit produs) la rădăcina firelor de păr.
• Utilizarea șamponului pe părul insuficient umezit
O altă eroare în folosirea șamponului este umezirea insuficientă a părului și a scalpului înainte de șamponare. Când pielea capului și șuvițele sunt parțial uscate, șamponul nu va produce suficientă spumă și intervine tentația de a adăuga și mai mult șampon, pentru a compensa, iar excesul de acest produs înseamnă o predispozitie mai mare la deshidratarea scalpului și a firelor de păr. Propuneți-vă să stați cu capul sub jetul dușului cel puţin 60 de secunde, înainte să aplicați șamponul.
• Fricțiunea excesivă în timpul șamponării
Pielea scalpului este mai sensibilă decât tind multe persoane să creadă, iar fricțiunea excesivă poate conduce la lezarea țesutului cutanat capilar și a firelor de păr. Când vă masați pielea capului în timpul șamponării, folosiți buricele degetelor în locul unghiilor sau al palmelor și efectuați mișcări blânde, circulare, care să nu producă disconfort la atingere.
• Șamponarea zilnică
Sănătatea părului poate fi compromisă de șamponarea zilnică, deoarece ingredientele din șampon pot deregla echilibrul natural al sebumului produs de glandele scalpului, cu rol în hidratarea pielii capilare și a firelor de păr. Specialiștii spun că nici măcar persoanele cu păr gras nu ar trebui să apeleze la șamponarea zilnică, întrucât își pot agrava problema. Utilizarea unui șampon cu aplicare pe părul uscat poate ajuta la amânarea spălatului pe păr câteva zile.
• Spălarea părului cu apă fierbinte
Numeroase persoane preferă să își spele părul cu apă fierbinte, crezând că temperatura apei ajută la eliminarea mai eficientă a impurităților. În realitate, temperatura ridicată a apei este foarte nocivă pentru sănătatea părului, cauzând deshidratarea podoabei capilare și pierderea strălucirii șuvițelor. Apa călduță, în schimb, ajută la menținerea nivelului optim de hidratare a scalpului și firelor de păr și la o mai bună absorbție a ingredientelor emoliente din balsamul de păr.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here