Viaţa sănătoasă – Cum să tratăm corect febra la copii

792

Febra este o reacţie naturală de apărare a organismului în lupta împotriva unei infecţii. Este un semnal de alarmă pentru o afecţiune apărută și este binevenită în cazul în care nu depășește valoarea de 38,5 grade. Mai grav este dacă nu apare febra, când copilul are o infecţie.
Cele mai comune afecțiuni când copilul face febră sunt virozele respiratorii, otitele, enterocolitele, bolile copilăriei și erupţia dinţişorilor.
Putem vorbi despre febră în cazul copiilor, când valoarea temperaturii depăşeşte 37,5 grade Celsius, măsurată intrarectal, sau 38 grade Celsius, axilar. Medicii pediatrii ne sfătuiesc ca, până la vârsta de 5-6 ani, tempeatura copilului să se măsoare intrarectal, cu un termometru electronic, cele clasice cu mercur prezentând riscul de a se sparge. Această metodă oferă cele mai sigure valori ale temperaturii corporale. Termometrele moderne cu raze infraroşii, care se pun pe frunte sau în ureche, pot da valori eronate.
În cazul unor virusuri, febra de până la 38 de grade Celsius este o reacţie benefică, pentru că virusurile respective mor la această temperatură. Dacă termometrul arată că micuţul are febră, prima măsură ce trebuie luată este dezbrăcarea copilului, nicidecum îmbrăcarea acestuia mai gros, atenționează medicii. Un bebeluş febril trebuie ţinut doar într-un body subţire, iar pentru un copil de peste 2 ani, un tricou sau un maiou este suficient. De altfel, nici valoarea temperaturii din cameră nu trebuie să depăşească 23 de grade. Pentru combaterea febrei, una dintre cele mai eficiente măsuri este hidratarea în funcţie de vârstă. În cazul bebeluşilor, hidratarea se va face cu lapte, ceai neîndulcit şi/sau apă plată, în timp ce copiilor de peste un an li se pot oferi şi alte lichide, precum compot puţin îndulcit, suc de fructe diluat cu apă, supă clară.
Când temperatura depăşeşte 38,5 grade Celsius, iar copilul este mai mic de un an, este obligatorie adresarea către medicul pediatru. Înainte de a pleca cu micuțul la medic, este bine de știut că trebuie administrat un antitermic, în dozele corespunzătoare, sub formă de supozitoare, pentru copiii sub patru luni, şi sub formă de sirop, pentru copiii de peste patru luni. Unii copii pot face crize convulsive atunci când temperatura lor urcă vertiginos. Partea din creierul uman care controlează temperatura corpului (hipotalamusul) nu e complet dezvoltată în cazul copiilor, ceea ce înseamnă că temperatura unui copil poate urca și coborî foarte repede și că cei mici sunt mai sensibili la temperatura mediului ambiant. Nu se administrează copiilor antitermice fără a cere sfatul medicului de familie sau al pediatrului. Medicamentele antitermice administrate incorect pot provoca intoxicaţii şi alte efecte secundare.
În ceea ce priveşte febra foarte ridicată, care ajunge la 39-40 de grade Celsius, medicii recomandă efectuarea unor împachetări cu comprese înmuiate în apă, nu în oțet sau spirt (pot provoca arsuri şi intoxicaţii etilice pentru că aceste substanţe se absorb prin piele), la temperatura camerei şi aplicate de la brâu în jos (nu pe torace). De asemenea, copilului cu febră de 39-40 de grade i se administrează un antitermic, iar părinţii trebuie să contacteze medicul sau să meargă cu micuţul la camera de gardă a unui spital. O febră ce atinge valoarea de 40 de grade Celsius poate da complicaţii, precum deshidratarea severă sau convulsiile febrile. Dacă temperatura nu depăşeşte 38,5 grade Celsius, iar starea copilului este bună, fiind activ, jucându-se, nu este nevoie de administrarea unui medicament antitermic, ne asigură medicii pediatrii. Este bine de știut și faptul că temperatura copilului poate varia pe parcursul zilei în funcţie de starea şi activitatea acestuia şi de mediul în care se află. Copiii agitaţi sau copiii îmbrăcați prea gros într-o cameră supraîncălzită pot avea spre seară 37,5 grade Celsius fără să fie bolnavi, iar nou-născuţii pot face febră dacă nu primesc suficiente lichide. De multe ori, febra este pusă greșit pe seama apariției dințișorilor. Medicii pediatrii ne atenționează că în cazul erupţiei dentare, febra nu depăşeşte 38,5 grade Celsius şi durează maximum 24-48 de ore.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here